Кілька слів про американські вибори
  • Пон, 10/10/2016 - 11:40

Американські президентські вибори обіцяють бути чи не найскандальнішими в історії – систематичні оприлюднення компроматів і вишукування брудної білизни досягли майже українського рівня. А новий тиждень розпочався з того, що Трампу пригадали його розпусні висловлювання на адресу жінок, чим фактично поховали його шанси серед ортодоксних католиків і протестантів.

Одночасно в середовищі, яке з християнських переконань підтримувало Трампа, з’явилася надія, що секс-скандал з Трампом дасть можливість замінити його на прийнятнішого кандидата. Однак, більшість політичних оглядачів переконані, що такий розвиток ситуації – заміна Трампа, майже неможливий. Однак, як годиться, надія вмирає останньою.

Здавалось б, ну що нам до цих американських перепитій? Хіба вони мають з Україною якийсь зв'язок?

Насправді ж, мають. І то безпосередній. Прихід до влади Трампа може загрожувати серйозними проблемами для України. «Може загрожувати», а не стовідсотково загрожує, як часто можна прочитати чи почути в українських ЗМІ. «Симпатії» Трампа до Путіна то з’являються, то вивітрюються, як результат чергових кривавих вибриків Кремля. Та й американська еліта, вочевидь, не дозволила би Трампу стати до Путіна лояльнішим, аніж був Обама. Такий сценарій в результаті гіпотетичного приходу до влади Трампа міг би бути.

А от прихід до влади Клінтон таки на сто відсотків став би загрозою усім, хто тримається біблійного вчення і не тільки в Америці. Річ в тім, що пані Клінтон є радикальним прихильником якомога ширшого права на аборти та «прав» ЛГБТ-груп, і це, звичайно ж, шкодитиме християнам.

Як приклад, у грудні 2011 р., виступаючи в Женеві, тодішня держсекретар Гілларі Клінтон сказала, що «найбільший виклик постає тоді, коли люди називають релігійні чи культурні цінності, як причину для порушення чи не захисту людських прав представників ЛГБТ». Вислуховуючи різноманітні думки про гомосексуалізм, «ми дізнались, що жодна релігійна практика чи традиція не може бути козирем у грі проти людських прав усіх нас».

Виступаючи у Клівлендському Університеті Кейс Вестерн Резерв у серпні 2015 р. Гілларі Клінтон, прирівняла pro-life групи до терористів, а республіканців, кандидатів у президенти США, до джихадистів Ісламської держави.

Щодо випадку з Кім Девіс, яка через свої християнські переконання відмовилась реєструвати гом-«шлюби», Клінтон висловилась за переслідування християн, які керуються біблійними принципами.

Клінтон перебуває у дуже близьких стосунках з скандальним абортивним гігантом «Planned Parenthood».

Гілларі Клінтон взагалі ставиться вороже до всього, у що католики вірять – від святості людського життя до недоторканості релігійної свободи.

Багато католицьких оглядачів схильні вважати, що Клінтон на посаді президента США не лише суттєво уріже свободу віросповідання американців, закривши доступ біблійним християнам до державних посад, бізнесу і цілої низки професій, але й займатиме доволі жорстку позицію у накиданні про-ЛГБТ та проабортних принципів іншим країнам, особливо тим, які залежать від військової та фінансової допомоги США. А Україна зараз перебуває у списку таких країн.

Сподіватися, що українська влада зможе протиставитись цьому тиску, цілком нереально. Не слід забувати і скандальної української антидискримінаційної поправки, яка була протиснена через Верховну Раду під тиском ЄС.

Отож, якщо Трамп для українців доволі гіпотетична загроза, то Клінтон стовідсоткова загроза для українського християнства, яке спирається на слово Боже, а не на людські викрутаси.

о. Орест-Дмитро Вільчинський