Ким насправді був св. Миколай?
  • Втр, 13/12/2016 - 15:22

Вже близько 1700 років св. Миколай є одним із найпопулярніших святих Церкви – як Східної, та і Західної. Кількість церков, каплиць, монаших згромаджень, названих на його честь у християнському світі, годі й порахувати. Він є покровителем різних країн та міст. Список його покровительства ¬– широкий, він захищає: воїнів, мореплавців та подорожних, дітей, рибалок, купців, помилково звинувачених, злодіїв, що розкаялись, фармацевтів, лучників, неодружених жінок, власників готелів...

Він народився у християнській родині в Патарі (тепер це територія Туреччини). Став священиком, а згодом -  єпископом Мири. Хоча його ім’я не вказано у найдавніших списках єпископів, що брали участь в Нікейському Соборі, однак, відповідно до грецької традиції, св. Миколай був там присутній і навіть вдарив в обличчя Арія, коли цей єретик наважився припустити, що Ісус Христос не є Другою Особою Пресвятої Трійці, а лише свого роду надлюдиною чи суперменом, створеним Богом Отцем.

Покровительство Миколая над дітьми походить із давньої легенди (а про Миколая є безліч легенд), яка розповідає як він воскресив трьох маленьких хлопчиків, яких вбив шинкар.
Найбільш відома історія про св. Миколая, яка і досі широко розповсюджена, розповідає про співчуття Миколая над трьома бідними молодицями. Їхній батько втратив все майно, а з ним і надію забезпечити доньок приданим. Щоб врятувати сім’ю від бідності, а дівчат від загрози проституції заради заробітку, Миколай закинув їм через відкрите вікно мішки з золотом. Тепер кожна дочка мала достатньо грошей, щоб вступити в хороший шлюб.

В 11 столітті турки Сельджуцької імперії почали захоплювати територію Візантійської імперії. До 1084 р. Мира, місце могили св. Миколая, була в руках мусульман. І хоча турки не осквернили храм, багато християн на Заході вважали, що мощі св. Миколая не повинні бути в руках ворогів. Венеціанці планували врятувати святого, але в 1087 купці з Барі на півдні Італії дістались туди першими. Сьогодні мощі св. Миколая лежать в крипті романської базиліки, збудованої в Барі на честь святого, куди і досі постійно приїжджають паломники.