Кінець ери «догналітів»
  • Чтв, 25/06/2015 - 20:57

Лідерів незареєстрованої Української Правовірної Греко-Католицької Церкви, більше відомої як секта «догналітів», яких 22 червня затримали під час обшуків у Брюховичах, остаточно видворили з України. Така ж доля, ймовірно, чекає ще частину монахинь, які теж є громадянами іноземних держав.

Під час обшуків у 2 монастирях виявили численні докази антиукраїнської діяльності «догналітів» і письмові та відеопідтвердження численних підозр про те, що вони працюють під крилом Росії. У проекті статуту «догналітів», знайденому у тайнику значилося, що вони «підпорядковуються Росії, ДНР та ЛНР».

25 червня з території України депортували двох «єпископів» – чеха Річарда Шпіржика і громадянина Словаччини Патріка Сойку, заявив на прес-конференції 25 червня голова УСБУ у Львівській області Віктор Андрейчук. Ще трьох очільників цієї організації – Роберта Обергаузера, Феледі Мар'яну та Петера Колодія депортували до Словаччини 22 червня.

Серед затриманих і депортованих лідерів «догналітів» нема Іллі Антоніна Догнала – самопроголошеного «патріарха Візантійського Католицького Патріархату», від імені якого секта і отримала свою назву.

22 червня у Брюховичах під час обшуків у 2 монастирях виявили 5 лідерів «догналітів». Троє із них надали свої документи, а двоє не захотіли називатися. Тих, хто представився, доставили у головне управління Державної міграційної служби України, де на двох із них склали адміністративні протоколи за те, що тривалий час незаконно перебувають на території України. Вони сплатили по ₴3,4 тис. Того ж дня усіх трьох видворили з України.

Особи двох інших, лідерів «догналітів» Річарда Шпіржика і Словаччини Патріка Сойку, які не пред’явили документів, встановлювали 24 червня у Жовківському суді. Розуміючи, що справа все одно дійде до логічного завершення, перед судовим засіданням адвокати принесли їхні паспорти.

Начальник обласного управління СБУ також зазначив, що, ймовірно, за межі України видворять також і декількох монахинь.

«В одному із закладів, де ми проводили обшуки, залишилось близько 20 монахинь. Думаю, міграційна служба попрацює, бо частина із них є громадянами іноземних держав і, якщо вони порушили терміни перебування на території України, то їх чекає такий же шлях», – висловив сподівання Віктор Андрейчук.

Він також заявив, що під час обшуків у монастирі «догналітів» у Брюховичах, була виявлена схованка, у якій зберігалися флешки, комп’ютери та інші електронні носії із антиукраїнськими закликами. Окрім того, там знайшли печатки та проект статуту «догналітів». У якому значилося, що вони «підпорядковуються Росії, ДНР та ЛНР». Зараз цей «документ» проходить юридично-правову оцінку.

«Проект статуту ще не офіційним документом. Йому потрібно дати юридично-правову оцінку. Це може бути папірець, який нічого не говорить», – уточнив він, зазначивши, що поки немає підстав відкривати справу за підтримку терористів.

На одному з вилучених зі схову відео, яке СБУ надала у розпорядження журналістів, лідери «догналітів» закликають утворити автономію від Європейського союзу на території центральних, східних та південних областей України.

 

«Пропонуємо, щоб Центральна Східна і Південна Україна створила автономію, яка збереже незалежність від Європейського союзу. […]Тих зрадників, які пропонують підписати [угоду про] асоціацію з Європейським Союзом, пропонуємо, щоб всі були переселені на територію Західної України, де можуть спокійно поклонятися євродебілізму», – говорить один із «єпископів».

Начальник обласного управління СБУ Львівщини наголосив, що, за результатами аналізу знайдених матеріалів і документів, проти лідерів «догналітів» відкриють ще одну кримінальну справу за ст. 161 ККУ (порушення рівноправності громадян, залежно від їх расової, національної чи іншої приналежності). Він пояснив, що це «м’яка» стаття, але якщо працівники СБУ виявлять докази їхньої антиукраїнської діяльності, то справу перекваліфікують.

За його словами, заклики до Путіна ввести війська в Україну не є підставою для відкриття провадження за антиукраїнську діяльність.

Кримінальна справа за самоправство проти «догналітів» була відкрита ще два роки тому у Шевченківському райвідділі міліції. Пізніше слідство у цій справі було призупинене, а цього року його знову відновили.