«Кіно Вселенських Архиєреїв»: нова книга про Ватиканську Фільмотеку
  • Втр, 29/10/2019 - 14:44

У вівторок, 29 жовтня 2019 р., в приміщені Посольства Італії при Святому Престолі відбулася презентація книги «Кіно Вселенських Архиєреїв», автором якої є монсеньйор Даріо Едоардо Віґано, Віце-канцлер Папської Академії Наук та Папської Академії Соціальних Наук. Ця подія відкриває низку заходів, організованих з нагоди 60-річчя Ватиканської Фільмотеки, що відзначатиметься 16 листопада цього року.

В презентації взяли участь Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін, Префект Дикастерії в справах комунікації Паоло Руффіні, Президент Університетської ради з кіно Джулія Карлуччо та Посол Італії при Святому Престолі П’єтро Себастьяні.

Цінна наукова праця

Виступаючи перед присутніми, кардинал Паролін дав високу оцінку науковому дослідженню монсеньора Даріо Віґано, в якіму він не тільки висвітлив культурне значення та багатство матеріалів Ватиканської Фільмотеки, але й описав процеси, які сприяли зацікавленню Святого Престолу засобами масової комунікації в час їхнього виникнення.

В ногу з розвитком нових технологій

Кардинал зазначив, що протягом ХХ сторіччя і до тепер Церква мужньо відповідала на виклики, пов’язані з розвитком нових технологій та усвідомлювала, що це вимагає постійної розробки нових стратегій. Таке усвідомлення спонукало Папу Пія ХІІ закласти основи Ватиканської Фільмотеки, яку в 1959 році заснував його наступник Папа Іван ХХІІІ. Державний Секретар Святого Престолу підкреслив, що ідея заснування Ватиканської Фільмотеки, з одного боку, виражала прагнення творити нову «кінематографічну культуру» в католицькому світі, а з іншого, була плодом далекоглядності Папи Пія ХІІ та Папи Івана ХХІІІ, які передбачили швидкий розвиток «цивілізації зображення».

Збагачувати збірку найважливіших документів

На завершення кардинал П’єтро Паролін зазначив, що потрібно ще багато трудитися для того, аби Ватиканська Фільмотека повністю досягнула цілі, які поставили перед нею її засновники 60 років тому, але завдяки історіографічному аналізові, здійсненому монсеньором Даріо Віґано в книжці «Кіно Вселенських Архиєреїв», можна легко передбачити, що ця важлива установа буде розвиватися дедалі більше й досягне свою перспективну мету – робити внесок у давню традицію Святого Престолу збирати найважливіші документи історії й культури.