Киргизстан депортував російського православного єпископа
  • Суб, 06/09/2014 - 15:31

Влада Республіки Киргизстан депортувала очільника киргизстанського відділення РПЦ – єпископа Бішкекського та Киргизького Фєодосія (Гажу). Офіційною підставою стало завершення дозволу його перебування в Республіці Киргизстан з метою релігійної діяльності. Про це влада Республіки офіційно поінформувала як самого єпископа, так і його безпосереднього керівника – Московського патріарха Кіріла.

Для залагодження конфлікту між РПЦ та Киргизстаном Бікек відвідав митрополит Іларіон Алфєєв, який обіцяв владі Киргизстану, що єпископа Фєодосія буде замінено та визнав, що РПЦ допостилася кадрової помилки призначивши Фєодосія на служіння в Киргизстан.

Як повідомляє видання «Вечерний Бишкек», свого часу єпископ Фєодосій спровокував протести в 2011 році в Єкатеринбурзі. У Киргизстані Фєодосій розвернув цілий рекетирський проект привласнення майна власних прихожан – заставляючи стареньких переписувати своє майно на свою церковну організацію.

Офіційним представникам киргизьких правоохоронних органів Фєодосій і його підлеглі не дозволили провести розслідування, аргументуючи це тим, що держава не може вмішуватись в життя церкви. Після цього скандалу влада Киргизії вирішила депортовутави Фєодосія з країни.