Киріак Палестинський, св.
  • Чтв, 10/10/2013 - 22:52

Родом з Коринту, син священика; прийняв постриг у преподобного Євфимія Великого (+ 473 р.). Преподобний Євтимій, помітивши в юнакові великі Божі обдарування, постриг його в монахи і направив під провід  преподобного Герасима (+ 475 р.), який подвизався на Йордані в обителі св.Теоктиста. Святий Герасим, бачачи молодість Киріака, вказав йому жити в постійному спілкуванні з братією. Молодий монах старанно виконував монастирський послух, щиро молився, мало спав, їжу приймав через день, харчуючись тільки хлібом і водою. У Великий піст св. Герасим, віддаляючись за звичаєм у пустелю Рута, став брати з собою і Киріака. У повній самоті подвижники посилювали свою духовну працю. Після повернення до лаври преподобного Євфимія, св. Киріак виклопотав собі окрему келію і там перебував в мовчанні.

У 37-річному віці він був посвячений у сан диякона. Потім св. Киріак віддалився в Сукійський монастир преподобного Харитона (+ бл. 350 р.). Через кілька років преподобний Киріак був хіротонізований в сан пресвітера і призначений канонархом. На цьому послуху він трудився 18 років. В обителі преподобного Харитона св. Киріак провів 30 років. Найсуворіший піст і досконала лагідність виділяли преподобного Киріака навіть серед аскетів − подвижників лаври. Щоночі він читав у келії Псалми, перериваючи читання лише для того, щоб йти в храм на нічну молитву, спав подвижник дуже мало.

З 70-річного віку преподобний подвизався в пустелях Натуфа, Рута, Сусаким. Однак і сюди до нього приходили хворі  та біснуваті, і преподобний зціляв їх хресним знаменням і молитвою. Брати з Сукійского монастиря прийшли та просили його духовної допомоги під час голоду і згубних хвороб. Вони вблагали св.Киріака повернутися в обитель, і преподобний оселився в печері, де раніше перебував преподобний Харитон.

Преподобний Киріак надав велику допомогу Церкві в боротьбі з розповсюдженою єрессю Орігена, молитвою і словом навертав спокушених на істинний шлях, зміцнюючи у вірі. На 99 році життя преподобний Киріак знову віддалився в Сусаким і там жив зі своїм учнем Йоаном. Проживши 109 років, преподобний відійшов до Господа в 556 р.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua