Китай: Комуністична влада пропонує 162 євро за донос про “незаконну” релігійну діяльність
  • Срд, 29/03/2023 - 12:06

До 162 євро “премії” зможе отримати будь-який інформатор, який повідомить владі про “незаконну” релігійну діяльність. Таке рішення прийняло місцеве управління у справах релігії в місті Чжумадянь на сході Китаю. Потенційних донощиків просять надати “аудіовізуальні матеріали, які можуть підтвердити викладені факти”.

 

У провінції Хенань проживає 10 відсотків католиків Китаю, а невизнана владою спільнота сильна. Нові положення, що вводять “премію” для донощиків, є частиною політики Сі Цзіньпіна щодо “сінізації” релігії, повідомляє агенство Asianews.

Місцева влада не вперше заохочує придушення релігійних спільнот, які вважають несумісними з диктатом Комуністичної Партії Китаю і тому сприймають як загрозу суспільній стабільності. Заохочується “громадська участь” у боротьбі з незаконною релігійною діяльністю. Нещодавно уряд провінції запровадив обов’язкову реєстрацію віруючих усіх конфесій для можливості відвідувати богослужіння.

Варто згадати, що вже майже два роки місцева поліція незаконно утримує (без вироку чи пред’явлення звинувачення) єпископа Йосифа Чжана Вейчжу з Сіньсяна. Підписана у 2018 році та поновлена у жовтні 2020 та 2022 роках китайсько-ватиканська угода про призначення єпископів не стримала переслідування католиків, особливо тих, які збираються неофіційно. За останній час режим у Пекіні видав низку розпоряджень, які ще більше обмежують релігійну свободу, пише pch24.pl.