Китай: регіональна влада забороняє батькам релігійно виховувати своїх дітей
  • Втр, 16/06/2020 - 10:51

Влада північнокитайського автономного регіону Внутрішньої Монголії заборонила учням брати участь у релігійних урочистостях як у школі, так і за її межами, а їхнім батькам виховувати своїх дітей у вірі, яку вони сповідують.

Заборона стосується учнів та їхніх батьків із середньої школи міста Шілін-хото в центральній частині цього регіону. Документ, який мусіли підписати і батьки і їхні діти, містить низку суворих заборон та обмежень.

Відтепер батькам заборонено виховувати дітей у вірі, яку вони сповідують, а жодна релігійна організація не має права вступати на територію школи. Учням заборонили брати участь у будь-яких релігійних заходах, як на території школи, так і поза нею.

У документі серед інших зазначається, що «соціалістична школа використовує марксизм, думку Мао, теорію Ден Сяопіна та думку Сі Цзіньпіна про соціалізм нової ери з метою навчання учнів, передачі їм науково-культурних знань, формування нових соціалістів з великими прагненнями задля моральної цілісності та з сильним почуттям дисципліни, забороняючи всіляку релігійну діяльність».

Водночас влада оголосила, що в разі невиконання цих положень винних учнів та вчителів усунуть зі школи.

Це стосується не лише цього автономного регіону, а всього Китаю. Уже рік тому президент країни Сі Цзінпін у «важливому документі» закликав вчителів відкинути «помилкові ідеї та ідеології», маючи на увазі також релігійні ідеї. Основний удар спрямований на християнство, яке розглядають як «західну цінність», і тому воно заслуговує зневаги заради патріотичного націоналізму.

Боротьба комуністичної партії з релігією багато в чому пов'язана з релігійним відродженням, яке спостерігається в Китаї впродовж декількох років, і явного зростання інтересу молоді до питань віри, особливо християнства. У цій ситуації пекінський режим намагається за будь-яку ціну послабити або навіть ліквідувати всі прояви релігійності.