Китай: створення “ідеального солдата”. Поєднано клітини людини і тихохода
  • Птн, 26/05/2023 - 13:15

Китайці, як і личить комуністам, глибоко поважаючи людину і розмірковуючи про етичні аспекти біоінженерії, не зупиняються перед створенням гібридів людини і тварини.

South China Morning Post повідомляє, що група китайських військових вчених успішно поєднала гени тихоходів зі стовбуровими клітинами людини. Отримане творіння нібито перейняло деякі особливості цих “незнищенних” організмів, демонструючи, серед іншого, підвищену стійкість до рентгенівського випромінювання. Про це пише pch24.

Тихоходи (лат. Tardigrada)  – одні з найвитриваліших істот на Землі. Мікроскопічні (0,05—1,4 мм) безхребетні тварини здатні переживати екстремальні температури (від мінус 270 до плюс 150 градусів за Цельсієм), радіаційне опромінення у тисячу разів більше, ніж людина (570 тис. рентген) , тиск у кілька тисяч атмосфер і навіть перебування в космосі.

Як повідомляють китайські ЗМІ, наразі небажаних мутацій не було зафіксовано. Проте обнадійливі результати дослідження означають, що експеримент буде продовжений і “ввійде в наступну фазу”. Хоча невідомо, що це точно означає, цитовані вчені хочуть трансформувати ембріональні стовбурові клітини, модифіковані геном тихоходів, у, наприклад, кровотворні клітини.

В експерименті використовувався метод “генетичних ножиць” CRISPR-Cas9, за винахід якого Дженніфер Дудна отримала Нобелівську премію у 2020 році. Великим прихильником інструменту є Білл Гейтс, який бачить у ньому надію на створення рослин і тварин, стійких до зміни клімату. Натомість основною метою роботи з удосконалення технології є генетична модифікація людини, бажано вже на пренатальному етапі.

“У генної інженерії одна мета — модифікувати гени людини. Спочатку нам скажуть, що роблять це для боротьби з хворобами, але потім в гру вступить уряд і може виявитися, що вся ця забава закінчиться дуже сумно”, – переконує анонімний китайський вчений, якого цитує komputerswiat.pl.