Китайські комуністи борються з підпільною Церквою більш інтенсивно
  • Пон, 02/12/2013 - 19:25

За даними агентства «AsiaNews» та російського агентства «Благовєст», в китайських в'язницях перебувають 12 католицьких священиків, що пов'язані з підпільною Церквою, з якою впродовж багатьох років бореться уряд, що визнає тільки так звану патріотичну Церкву. Патріотична Асоціація Китайських Католиків, яку також називають Католицькою патріотичною Церквою в Китаї, діє на законних підставах, але не визнає верховенства Святого Престолу і повністю контролюється владою. Офіційно вона має близько 5 мільйонів вірних. Чисельнішою є підпільна Церква, яку переслідують упродовж багатьох років, її очолюють єпископи, що визнають верховенство Папи і Святого Престолу. За різними оцінками, підпільна Церква може мати кілька мільйонів послідовників.

Недавній арешт двох священиків відбувся у великому місті Баодін, яке також є осередком єпархії. Єпархію Баодін вважали одним із важливих центрів китайського католицизму. Навіть після перемоги комуністів там визнали католицизм близько 4 відсотків населення. Місто багато років також є бастіоном підпільної Церкви. Там активна підпільна духовна семінарія, яка попри переслідування і арешти досі діє.

Обох заарештованих священиків звинуватили у проведенні незаконних курсів катехизації, які відбувалися в приватних будинках. Учасників курсів покарали великими штрафами, а священиків заарештували. Спостерігачі відзначають, що арешти відбулися після 3 Пленуму Центрального Комітету Комуністичної партії Китаю (ЦК КПК), на якому представили плани реформи, в основному економічної, на наступні 10 років. Китайські католики побоюються подальших репресій, тоді як влада оголосила про заходи задля «забезпечення громадської безпеки» і створила Комітет державної безпеки, який контролюватиме ситуацію в країні.

За матеріалами: wiara.pl