Китайські жінки зробили 336 млн. абортів за 40 років
  • Чтв, 19/09/2013 - 12:09

Політика однієї дитини в Китаї досі залишається предметом палких суперечок. Зокрема, її противники натискають на економічні наслідки для дорослого населення, якому з часом знадобиться пенсійне забезпечення.

Офіційні цифри, розміщені на сайті міністерства охорони здоров'я Китаю, показують, що з 1971 року − незадовго до того, як Пекін став пропагувати гасло «одна сім'я - одна дитина» − лікарі провели 336 млн. абортів.

При цьому, за словами експертів, реальні показники вище офіційних і давно перевищили 400 млн., передає RT.
На додаток до абортів, з 1971 року 196 мільйонів чоловіків і жінок пройшли стерилізацію.

Політика обмеження народжуваності стала проводитися в Китаї з кінця 70-х років. Тоді уряд поставив завдання утримати населення Піднебесної на рівні 1,2 млрд. до XXI століття (раніше чисельність населення країни зросла майже на 30 млн. чоловік всього за 20 років).

Зараз у Китаї офіційно дозволено мати тільки одну дитину для міських жителів, і максимум двох − для сільських. Народження третьої дитини осуджується і карається адміністративними заходами: батьків чекає великий штраф, а «незаконна» дитина не може претендувати на безкоштовну освіту та охорону здоров'я.
Сімей з однією дитиною, навпаки, заохочують економічними пільгами. Наприклад, такі сім'ї мають право на першочергове отримання житла тощо.

Нещодавно Китай вирішив переглянути планову демографічну програму в країні.

«Наша політика дала добрі результати. Але часи змінюються, тому ми хочемо внести певні коригування», − заявив У Цзяньмінь, офіційний представник Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради Китаю.

Дослідники з Академії суспільних наук КНР підрахували, що населення Китаю досягне свого максимуму в 2025-2030 роки і може зрости до 1,45 млрд. осіб.

За матеріалами: http://mirvam.org