Китайський єпископ: без ілюзій щодо покращення становища католиків
  • Втр, 26/03/2013 - 15:36

Китайський єпископ Цзенг Жингму не має ілюзій щодо значного покращення становища католиків в Китаї. Глава єпархії Ю Джанг, яка знаходиться в південній частині країни, вважає, що перспективи нормалізації відносин між Святим Престолом і Пекіном з приходом Папи Франциска залишаються "дуже поганими". Італійське агентство "Ansa" цитує єрарха, який відзначає, що "Комуністична Партія Китаю є радикальною у своєму атеїзмі" і "необхідне особливе Божественне втручання" для зміни стану речей.

Китайська Конституція гарантує свободу віросповідання, але віруючі зобов'язані за законом "зареєструватися" у Патріотичної асоціації китайських католиків, яку визнає влада і надає  їй, а не Папі, найвищий авторитет. Членами асоціації є 5 млн. католиків, проте вдвічі більше віруючих не зареєструвалися в ній і тому залишаються майже в стані підпілля.

Єпископа Цзенга, якому 94 роки, неодноразово затримувала китайська влада, і він знає краще, ніж будь-хто інший цю ситуацію. Він "дуже щасливий" вибором Хорхе Маріо Бергольйо на Престол св. Петра. "Він дуже мудрий і живе скромно. (...) Думаю, що він буде проводити лінію свого попередника", у тому числі щодо стурбованості долею китайських католиків, зазначив китайський єрарх, говорячи про Папу Франциска.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va