Китайський санктуарій Матері Божої закрила армія
  • Втр, 19/05/2020 - 16:25

«Починаючи з 1996 р., у травні щорічно маленьке село Донглу поблизу міста Баодін у провінції Хебей, що розташоване за кілька годин їзди від Пекіна, переживає вторгнення тисяч солдатів. Військові оточують село та ізолюють його від решти світу для того, щоб зупинити можливість незаконних зібрань – принаймні, це офіційне пояснення», – пише італійський журналіст Марко Тосатті.

То яка реальна причина дій китайської армії? Йдеться не про політичні маніфестації опонентів комуністичного режиму, а про те, що село є місцем об’явлень Матері Божої.

Усе розпочалося 1900 р., під час повстання боксерів, яке тривало з 1899 до 1901 р. і було спрямоване проти християнства та Заходу. У селі Донглу об’явилася Пресвята Богородиця як Мати Божа Китаю.

На місці об’явлень побудували церкву, яку освятили в 1930-х роках як Національний Санктуарій Матері Божої Китаю. Папа Пій XI затвердив санктуарій 1937 р. як місце паломництва. Він став одним з найвідоміших центрів марійської побожності на території Китаю. У село приїжджали десятки тисяч паломників. Зруйнований під час Другої світової війни, він був повністю відновлений 1992 р. Згідно з переказами, Матір Божа мала знову об’явитися в тому ж місці 1995 р. і знову в травні під час відзначання річниці об’явлень. Понад 30 тис. осіб стали свідками цього об’явлення.

«Комуністична партія Китаю сприйняла це явище як дуже серйозну загрозу. Наступного дня поліція унеможливила всі дії навколо місця об’явлень та змусила паломників виїхати автобусами. Щотравня з 1996 р. уряд закриває доступ до села, використовуючи солдатів, щоб не допустити зібрання людей. Церква, де збиралися католики (таємно), була зруйнована під час першої блокади паломництва 1996 р.», – пише Тосатті.

Усі спроби відновити церкву або принаймні побудувати просте приміщення, де можна служити Літургію, закінчуються втручанням влади та знищенням споруди. Незважаючи на це, вірні не припиняють збиратися вже понад 20 років, а члени підпільної Церкви не мають наміру підкорятися владі та вступати до Патріотичної асоціації китайських католиків, яку контролюють комуністи. Зазнають переслідування також мешканці сусіднього села Сячжун.

Згідно з даними, 90% мешканців Донглу – католики.

Журналіст порталу «Bitter Winter» був свідком Літургії, яку служив священник підпільної Церкви в селі на вулиці перед тимчасовим вівтарем, в якому брали участь сотні вірних. Незважаючи на пронизливий холод, вірні, серед яких були як дворічні діти, так і люди похилого віку, стояли навколішки перед вівтарем у тиші.

Тосатті звертає увагу на те, що переслідування тривають, незважаючи на таємну угоду Ватикану. За словами журналіста, таємність угоди може бути на користь режиму, бо дає свободу інтерпретації постанов. Італієць також закликає розкрити зміст угоди, щоб стало зрозуміло, чому вірних з таких місць як Донглу досі репресують.