Київрада просить Ізраїль надати Андреєві Шептицькому звання «Праведник народів світу»
  • Птн, 19/11/2021 - 14:09

Київська міська рада звернулася до Ізраїльського національного меморіалу Катастрофи (Голокосту) та Героїзму «Яд Вашем» щодо підтримки офіційного надання Андреєві Шептицькому почесного звання «Праведник народів світу».

Таке рішення було прийнято 18 листопада, на пленарному засіданні II сесії Київської міської ради IX скликання. Рішення підтримали 72 депутати.

За словами депутата Київської міської ради, голови постійної комісії з питань освіти і науки, сім’ї, молоді та спорту Вадима Васильчука, під час Другої світової війни за згодою Андрея Шептицького значна кількість євреїв переховувалася у греко-католицьких монастирях, навіть у митрополичій резиденції.

«Митрополит рятував єврейських дітей та дорослих від нацистів. Андрей Шептицький наполягав на тому, щоб діти, які переховувалися в монастирях, згодом були повернуті у свої родини або єврейським допомоговим організаціям. Необхідно віддати належне людині, яка врятувала сотні євреїв та увіковічнити пам’ять про митрополита. У травні 2008 року Єврейська громада України визнала Андрея Шептицького Праведником», – зазначив Вадим Васильчук.

Депутат додав, що Андрей Шептицький беззаперечно заслуговує на присвоєння йому почесного звання «Праведник народів світу».

Андрей Шептицький – предстоятель Української Греко-Католицької Церкви, митрополит Галицький, архиєпископ Львівський. Народився 29 липня 1865 року у селі Прилбичах Яворівського повіту, Королівство Галичини та Володимирії, Австрійська імперія.