Київрада відмовилась звільнити релігійні організації від нового податку (ДОКУМЕНТ)
  • Нед, 06/07/2014 - 00:48

КИЇВ – Київська міська рада вирішила відмовитися від встановлення для релігійних організацій пільгової ставки податку на житлову нерухомість.

Окреме голосування з цього питання відбулося на засіданні у четвер, 3 липня 2014 року, під час розгляду Рішення «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 23 червня 2011 року № 242/5629 "Про встановлення місцевих податків і зборів в м. Києві"», повідомляє Інститут релігійної свободи.

Як пояснив ІРС юрист Віталій Грень, під час розгляду змін вилучено п. 4.2 з Додатку № 1 до Рішення Київради, який передбачав пільгу для релігійних організацій у сплаті податку на житлову нерухомість у розмірі 1 грн. на рік.

«За» вилучення пільги для релігійних організацій з проекту Рішення Київради проголосували 85 депутатів і лише 1 проголосував «Проти», як свідчать отримані ІРС документи.

Як повідомив на свій сторінці в Фейсбуці депутат Ігор Мосійчук (Радикальна партія), ініціатива скасувати пільги для всіх релігійних громад виходила від фракції ВО «Свобода».

Він сам, у свою чергу, пропонував “позбавити пільг при сплаті податку на житлову нерухомість релігійні громади, які мають керівні органи за кордонами України” та, зокрема, згадав про УПЦ (Московського патріархату). Однак депутати Київради відхилили цю пропозицію та вирішили скасувати пільги для усіх релігійних організацій.

На прохання ІРС прокоментувати голосування Київради по цьому питанню, голова Постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков (партія «УДАР») повідомив: “Сесія не підтримала проект рішення в редакції Комісії і вилучила цей пункт. Оскільки зараз немає автоматизованої системи голосування, то нема й ідентифікації хто проголосував, а хто ні”.

За його словами, Комісія може повернутись до цього питання за ініціативою релігійної громадськості.

Нагадаємо, що податок на житлову нерухомість запроваджено змінами до Податкового кодексу України ще на початку 2013 року як “податок на розкіш”. Проте для релігійних організацій як неприбуткових інституцій парламентарі не зробили жодного виключення.

У квітні минулого року Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій зверталась до парламентарів із проханням повністю вилучити релігійні організації з числа суб’єктів оподаткування житлової нерухомості. Представники конфесій пояснювали цю необхідність тим, що багато молитовних будинків, семінарських приміщень та монастирів мають статус житлових приміщень.

У підсумку Верховна Рада наділила органи місцевого самоврядування правом встановлювати пільги для релігійних організацій по сплаті цього податку. Проте новообрана Київрада вирішила цього не робити.

Як відомо, 25 травня 2014 року відбулися вибори до Київської міської ради. Загалом зі 120 мандатів депутатів Київради партія «УДАР» отримала більшість – 78, Радикальна партія Олега Ляшка – 7, ВО «Свобода» – 6, партія «Самопоміч» – 5.

Партії «Нове життя», «Громадянська позиція» та ВО «Батьківщина» отримали по 3 місця в Київраді, а партії «Єдність», «Демократичний альянс» і «Демократична партія України» – по 2. При цьому ще 9 депутатів були самовисуванцями.