Київська Трьохсвятительська духовна семінарія відсвяткувала свій храмовий празник
  • Чтв, 13/02/2014 - 18:29

12 лютого, у день вшанування пам’яті Трьох Святителів: Василія Великого, Григорія Богослова, Івана Золотоустого - КиївськаТрьохсвятительська духовна семінарія відсвяткувала свій храмовий празник, адже ці великі мужі Східної Церкви є її покровителями.
 

Святкування відбулося Божественною Літургією, яку очолив владика Йосиф (Мілян), помічник Київський. Із ним співслужили: владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, о. Петро Жук, ректор Київської Трьохсвятительської духовної семінарії, о. Ігор Бойко, ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа, о. Богдан Прах, ректор Українського католицького університету, о. Ян Слєповронський, ректор Вищої духовної семінарії Пресвятого Серця Ісусового, о. Войцех Сурувка, директор Інституту релігійних наук святого Томи Аквінського, о. Йосафат Хаймик, ректор Василіанської семінарії в Брюховичах (ЧСВВ), о. Андрій Хім’як, секретар владики Богдана, та диякон Михайло Продиус.

У проповіді владика Йосиф нагадав, що празник Трьох Святителів – празник мужів, які не боролися, щоби Церква, народ побачили їх як якесь особливе світло. Ці мужі Христової Церкви просто були світлом, жили у світлі Божих Заповідей, Божого Слова. Кожен з них був великим богословом.

На його погляд, святкування Трьох Святителів разом – празник єдності. Це наче Бог перебуває в єдності. «Тому сьогодні не тільки празник Трьох Святителів, а й празник єдності Церкви, яка громадиться в боротьбі за світло. Важливо зрозуміти, що зберегти каганчик власного світла, коли холодно, коли осінні буревії, навіть коли весняне сонце – дуже важко, але дуже важливо. Щоб зробити це, треба тяжко працювати, громадитися до купи. Важливо пронести своє світло серед «тітушок» і серед тих, хто забули, що вони мають служити світові власними ділами», – сказав єпископ до семінаристів і всіх гостей.

Він закликав жити Словом Господнім, яке надихає, допомагає і окреслює нам шлях на майбутнє. Якщо справді шукати в житті доріг Божих, то вони запровадять нас до того, що будемо свідками світла Божого.

Владика побажав семінаристам і їхнім викладачам не забувати, наскільки важливою є їхня семінарія для села Княжичі, для архиєпархії і для України в цілому.

«Нехай десниця Трьохсвятителів покриває вас, забезпечуючи успішне навчання і ваші світлі кроки. Щоб люди у вас бачили щось інше, щось краще, щось світліше», – побажав архиєрей.

Слід відзначити, що під час Літургії владика Йосиф нагородив протоієрейським хрестом ректора Київської Трьохсвятительської семінарії – о. Петра Жука.

Департамент інформації УГКЦ