Київський Патріархат закликає не піддаватися на провокації проти міжконфесійного миру в Україні
  • Срд, 16/04/2014 - 21:05

Заява Прес-центру Київської Патріархії

Протягом останніх днів Прес-центр Київської Патріархії, представники УПЦ КП на місцях отримали низку повідомлень про нові спроби провокаторів розпалити міжконфесійне протистояння.

Зокрема з’являються чутки, що нібито прихильники УПЦ КП в ультимативній формі вимагають від священиків Московського Патріархату негайно перейти у Київський Патріархат, а у разі відмови погрожують фізичною розправою чи іншим насильством. В мережі розповсюджуються «зразки листівок», які, з одного боку, нібито спрямовані проти духовенства Московського Патріархату прихильниками УПЦ КП, а з іншого – нібито від імені прихильників Московського Патріархату закликають захищати свої храми і духовенство від нападів, «запланованих розкольниками».

Раніше Київський Патріархат неодноразово заявляв про те, що категорично відмежовується від будь-яких насильницьких дій щодо прихильників УПЦ МП чи храмів, у яких вони служать. Також з благословення Святійшого Патріарха Філарета ще раз повідомляємо: вірні та духовенство Київського Патріархату, які свідомо чи не свідомо будуть втягнуті в організацію подібних провокацій, підлягають церковному осудженню. У разі, якщо будь-кому стає відомо про організацію та проведення таких провокацій, розповсюдження чуток, листівок такого змісту – закликаємо негайно повідомляти правоохоронні ограни для вжиття необхідних заходів.

Переконані, що розповсюдження чуток і листівок, інші провокаційні дії з розпалення міжконфесійної ворожнечі є частиною ширшого російського плану інформаційної війни проти України та дестабілізації ситуації в нашій державі для виправдання вторгнення військ Росії на українську землю. Спільними зусиллями, в тому числі у співпраці представників Київського Патріархату та УПЦ МП, маємо не допустити реалізації цих мерзотних і небезпечних задумів.

У зв’язку з цим ще раз закликаємо наших братів з УПЦ МП нарешті розпочати офіційний діалог, для ведення якого майже два місяці тому Священними Синодами обох Церков було створено комісії. На жаль досі, незважаючи на всі наші пропозиції, навіть перша спільна зустріч комісій, якою би було відкрито офіційний діалог, не відбулася. Вважаємо, що окрім загального питання досягнення церковної єдності завданням діалогу має стати також попередження провокацій і недопущення розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

Київський Патріархат переконаний, що всі громадяни мають право мирно висловлювати свою думку, в тому числі у питаннях міжконфесійних стосунків. Ми вдячні тим, хто відстоює прагнення віруючого українського народу до утворення єдиної Помісної Православної Церкви та сприяє досягненню цієї мети. Але ми категорично не сприймаємо спроб, під гаслами захисту інтересів Київського Патріархату, провокувати насильство і сіяти ненависть.

У зв’язку з цим також звертаємося і до керівництва УПЦ МП з проханням, враховуючи відповідальність моменту та трагічність подій, які зараз розвиваються у низці областей Сходу і Півдня України, на найвищому церковному рівні засудити російську військову агресію проти України, здіснення військовими спеціальними підрозділами Росії диверсійної діяльності із захоплення будівель органів влади та місцевого самоврядування, розпалювання сепаратистських настроїв, відмежуватися від будь-якої підтримки терористичної та диверсійної діяльності як російських військовослужбовців, так і завербованих ними поплічників з числа громадян України. Цілком очевидно, що криза, штучно спровокована у святі дні Страсної седмиці російськими агентами в низці областей України, вчинені внаслідок цього вбивства, кровопролиття та інші злочини свідчать про гріховність самого кремлівського задуму вторгнення в Україну. Тому цей гріховний задум та його зухвала реалізація повинні отримати чітку негативну оцінку з боку всіх Церков, у тому числі УПЦ МП.

Нас непокоять повідомлення про нібито підтримку окремими представниками духовенства Московського Патріархату дій озброєних кремлівських терористів та їхніх поплічників. Зокрема йдеться про діяльність одного священика у Луганську, який перебував у захопленій будівлі управління СБУ, а також про надання священиком приміщення православного центру в Слов’янську для розміщення озброєних диверсійних формувань. Також були повідомлення у ЗМІ щодо підтримки кремлівських диверсантів з боку Успенської Святогорської лаври. Сподіваємося, що так само, як Київським Патріархатом і УГКЦ категорично були засуджені провокаційні дії та заклики окремих осіб з числа їхніх прихильників, дані факти та інформація про представників УПЦ МП будуть досліджені, отримають належну оцінку, а виявлені винуватці понесуть покарання.

Віримо, що всі злі задуми проти миру та порозуміння в Україні будуть з допомогою Божою зруйновані, а тим, хто на українській землі у святі дні Великого посту і спогадів про Страсті Христові сіє ворожнечу і розбрат, Господь відплатить, як вони на те заслуговують.

Прес-центр Київської Патріархії