Клієнт завжди мертвий. У Нідерландах представили капсулу для самогубств
  • Чтв, 19/04/2018 - 17:20

Якщо ідея про дозвіл евтаназії для здорових людей в Нідерландах буде схвалена на державному рівні, цілком можливо, що капсули для самогубств конструкції Філіпа Нічке стоятимуть в голландських містах повсюдно.

Навіть бувалі фахівці були здивовані технічною новинкою, представленою на виставці похоронної індустрії в Амстердамі. Як повідомляє South China Morning Post, голландський дизайнер Олександр Баннінк і австралійський активіст Філіп Нічке представили капсулу для самогубств. За задумом авторів, пристрій повинен допомогти всім, хто бажає добровільно розлучитися з життям.

Sarco: відповідай на питання і спи спокійно

Творці пристрою надали своєму дітищу футуристичного дизайну, немов запозиченого з фантастичних фільмів. Очевидно, вирушаючи в інший світ, «клієнт» повинен уявляти себе космічним мандрівником.

Мова поки йде про макет, але Баннінк і Нічке обіцяють побудувати діючу модель капсули для самогубств вже до кінця 2018 року. - ритуальні послуги Миколаїв

Австралієць Філіп Нічке, лікар за освітою, на батьківщині був позбавлений лікарської ліцензії через своє захоплення ідеєю евтаназії, яка не дозволена на Зеленому континенті.

Тоді Нічке перебрався до Нідерландів, де і побудував Sarco - так називається пристрій.

Згідно із задумом автора, капсула буде працювати на рідкому азоті. Для доступу всередину «клієнту» доведеться пройти онлайн-тест, який повинен визначити його адекватність. У разі успішного проходження тесту «клієнт» отримає код доступу і зможе зайняти місце всередині. Потім йому ще раз буде поставлено питання - чи є це рішення обдуманим і остаточним. Якщо відповідь буде позитивною, машина включить подачу рідкого азоту і людина швидко втратить свідомість.

Через кілька хвилин вона буде мерта. Після того, як кардіомонітор підтвердить загибель, капсулу можна буде від'єднати від основного пристрою і відправити в морг.

Австралійський «Доктор Смерть»

Про комерційне використання Sarco мови немає - Баннінк і Нічке обіцяють викласти в інтернет всі креслення та іншу інформацію, необхідну для самостійної збірки капсули. Таким чином вони хочуть дати можливість звести рахунки з життям всім бажаючим.

Треба сказати, що навіть прихильники евтаназії вважають методи Нічке надто радикальними: медик виступає за те, щоб доступ до процедури евтаназії мали не тільки смертельно хворі, а й взагалі всі бажаючі.

Нічке належить ідея «корабля смерті», який, перебуваючи в нейтральних водах, міг би надавати послуги по відходу з життя громадянам тих країн, в яких евтаназія заборонена.

На думку противників австралійського лікаря, своїми діями він підтверджує побоювання тих, хто бачить в евтаназії широке поле для зловживань.

Нідерланди були першими і рухаються все далі

Нідерланди стали першою країною світу, яка офіційно дозволила евтаназію. Це сталося в 2002 році. Закон встановлює досить жорсткі вимоги - має бути встановлено, що пацієнт страждає від нестерпних болів або ж діагноз його хвороби не передбачає перспектив до одужання або ж значного поліпшення, що його бажання піти з життя є обдуманим і добровільним, що претендент на евтаназію дієздатний на момент прийняття рішення.

Остаточне «добро» на проведення процедури дає спеціальна комісія з етики. Закон забороняє застосування процедури евтаназії по відношенню до іноземців.

Межі застосування закону весь час розширюються. Так, тепер отримали право на добровільний відхід з життя і голландці у віці від 11 до 16 років. Правда, в цих випадках потрібна згода не тільки дитини, але і її законних представників.

У сусідній Бельгії пішли ще далі - в 2014 році там була узаконена дитяча евтаназія без обмеження віку.

Депресія і алкоголізм - підстави для евтаназії

У Нідерландах сьогодні дозвіл на евтаназію отримують люди, чиї захворювання не є смертельними. Так, 26 січня 2018 року процедура була здійснена щодо 29-річної Ауреліо Броувер. Дівчина з підліткового віку страждала важкою депресією, на тлі якої розвинулися тривожний розлад і граничний розлад особистості.
Голландські психіатри б'ють на сполох - на їхню думку, випадок з Аурелією Бройвер свідчить про те, що евтаназія стала занадто доступною.

На підтвердження цих слів можна навести і історію 2016 року, коли за допомогою евтаназії пішов з життя 41-річний Марк Лангедійк, який страждав на алкоголізм. Не зумівши впоратися з проблемою, чоловік зажадав для себе процедуру евтаназії і отримав дозвіл.

Багато фахівців переконані, що в обох наведених випадках не були вичерпані всі методи боротьби з недугою. Влада і лікарі, даючи дозвіл на евтаназію, просто полегшують життя самим собі.

Дозволити всім бажаючим?

В останні роки в Нідерландах йде обговорення ідеї легалізації евтаназії не тільки для хворих, але і для цілком здорових людей. Ініціаторами розробки відповідного законопроекту стали міністр охорони здоров'я Едіт Схіпперс і міністр безпеки і правосуддя Арт ван дер Стер.

Міністри вважають, що настав час розробити законопроект, який дозволить завершити своє життя людям, які прийшли до «обдуманого рішення» його закінчити.

Противники ініціативи відзначають, що вона може спровокувати прагнення до відходу з життя у людей, що опинилися у важкій ситуації, що переживають розлучення, звільнених з роботи і т.д. Можна було б назвати ці побоювання перебільшеними, якби не наведені вище випадки. Коли в 2002 році в Нідерландах приймався закон про евтаназію, його автори не припускали, що ним скористаються не тільки смертельно хворі, а й ті, хто не в змозі здолати «зеленого змія».

Якщо ідея про дозвіл евтаназії для здорових людей в Нідерландах буде схвалена на державному рівні, цілком можливо, що капсули для самогубств конструкції Філіпа Ничке стоятимуть в містах повсюдно, поряд з точками продавців фаст-фуду.