Книгу митрополита Андрея Шептицького в Росії назвали екстремістською
  • Чтв, 12/12/2013 - 22:22

У 2013 році книга митрополита Андрея (Шептицького) була визнана екстремістською і включена до Федерального списку екстремістських матеріалів.

Наприкінці листопада 2013 р. увагу громадськості привернув п. 2087 Федерального списку екстремістських матеріалів, що з'явився там 4 жовтня 2013 р. Це книга митрополита Андрея (Шептицького) "Правдива Віра" (Люблін, 1990), включена в Список на підставі рішення Міщанського районного суду Москви від 14 березня 2013 р.

Ця книга перебувала серед великої кількості літератури, вилученої на початку 2011 року при обшуку в Бібліотеці української літератури в Москві, що проходив у рамках розслідування за ст. 282 КК. Згодом справу було припинено за відсутності складу злочину, але процес визнання екстремістськими конфіскованих книг продовжився.

Збірник під назвою "Правдива віра: пастир. Лист до вірних на Буковині" був написаний в 1900 році і перевиданий в польському місті Люблін в 1990-му. Його можна визначити як катехизм, де митрополит Андрей (Шептицький), Глава Української Греко-Католицької Церкви в 1900-1944 рр., в даний час - кандидат на беатифікацію, в основному закликає українців підтримувати католицьку віру.

Ми не мали можливості ознайомитися з книгою, однак немає підстав вважати, що тексти митрополита Андрея можуть породжувати ненависть або пропагувати насильницькі дії. Більше того, очевидно, що твір більш ніж столітньої давності має в основному історичну цінність. Пропаганду ж переваги католицтва над іншими конфесіями, яка міститься в тексті, не можна розглядати як ознаку екстремізму, оскільки це суперечить як законодавству, так і здоровому глузду.

За матеріалами www.sova-center.ru