“Книжка, яка закликає до діалогу”, - Блаженніший Святослав презентував у Львові видання “Діялог лікує рани”
  • Чтв, 20/09/2018 - 09:59

Будувати мости, а не зводити мури... На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав під час презентації книжки “Діялог лікує рани” у Франковому виші в рамках 25-го Форуму видавців.

Розмову для книжки з Предстоятелем УГКЦ провів польський редактор Католицького інформаційного агентства Кшиштоф Томасік.

На презентацію завітали духовенство, митці, студенти, представники місцевої та обласної влади, чиновники та чимало охочих, а також Президент України Петро Порошенко. Президент у своєму виступі, говорячи про томос, зазначив, що єдина Церква відіграє важливу роль у єднанні та державотворенні України.

У виданні духовний лідер греко-католиків розповідає про особливості польсько-українських взаємин. Книжка орієнтована на пересічного поляка, який про Україну, зокрема про українську історію та Українську Греко-Католицьку Церкву, нічого не знає.

«У польській аудиторії ми побачили, що на всі питання ми не відповіли, що цей діалог потрібно продовжувати. Тому ця книжка не тільки містить у назві поняття діалогу, не тільки побудована у формі діалогу, вона ще й кличе до діалогу», - підкреслив Предстоятель УГКЦ.  

Оскільки видання стало затребуваним у Польщі, то Глава Церкви сподівається, що воно стане цікавим і не менш корисним для українців. Ба більше, з цієї нагоди навіть зародилася ідея щодо втілення другого тому “Діялогу...”

На думку Блаженнішого Святослава, назва “маленької книжечки” трьома словами передає весь зміст видання. “Ми живемо у світі монологів. Ми не вміємо діалогувати. Ми не вміємо чути іншу людину навіть тоді, коли вона думає по-іншому, ніж я”, - роздумує Глава УГКЦ. “Ми повинні почути та вислухати одне одного. Діалог – не програш певної сторони чи коли хтось здає свої позиції”, - пояснив він.

Блаженніший Святослав переконаний: для того щоб Україна та Польща були великими державами, вони повинні відкрити велич і святість митрополита Андрея Шептицького. Адже його думки були важливими не лише у іпротовж певного періоду, вони випередили свій час та залишаються актуальними дотепер.

«Ми живемо у складний час, але я шукаю відповіді у працях митрополита Андрея Шептицького. Якщо говорити про процеси, які відбуваються в житті наших православних братів, то якою є позиція Української Греко-Католицької Церкви до цих подій? Митрополит Андрей Шептицький казав: "Я готовий зректися проводу своєї Церкви, нехай очолить Її хтось із православних братів, тільки щоб ця Церква жила у єдності та сопричасті з наступником апостола Петра", - промовив Глава Церкви.

А згодом додав: «Ми є Церквою не тільки для українців. Наша Церква є невідємною частиною вселенського християнства, вона є глобальною Церквою та може цей глобальний вимір внести в український дискурс. Вона здатна шукати діалог з нашими православними братами та допомогти нашій Київській Церкві відкрити свою вселенськість. Ми повинні так багато доброго сказати цілому світу!»

Варто зазначити, що Блаженніший Святослав повідомив, що незабаром (у жовтні) під час Папського Синоду у Римі відбудеться презентаціє книжки італійською мовою “Скажи мені правду”, яку підготував професор пасторального богослов’я Папського Латеранського університету.

Наприкінці заходу ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник запропонував, щоб подібні зустрічі проводилися традиційно. Окрім цього, він висловив пропозицію перекласти книжку “Скажи мені правду” Центру італійської мови та культури Франкового вишу. Ба більше, Вчена рада університету вирішила нагородити Блаженнішого Святослава найвищою університетською нагородою – медаллю Івана Франка за видатний внесок у розвиток української духовності.

Слід додати, що Предстоятель подякував усім тим, хто допоміг “Діялогу...” побачити світ. Насамкінець завершив зустріч простими, але влучними словами: “До зустрічі!”.