Колегіуму для дівчат "Знамення" – 5 років
  • Пон, 08/04/2013 - 11:28

6 квітня першому і єдиному в Україні навчальному закладу для дівчат колегіуму-інтернату "Знамення" виповниться 5 років. У колегіумі, що розташований у Марійському духовному центрі Зарваниця, навчається понад 30 учениць 10-11 класів із чотирьох областей України: Тернопільщини, Львівщини, Івано-Франківщини та Київщини. Окрім шкільних дисциплін, дівчата поглиблено вивчають предмети духовно-просвітницького спрямування: християнську етику, етику подружнього життя, релігієзнавство, філософію, основи християнської психології. Закінчивши колегіум-інтернат дівчата отримують атестат державного взірця.

Привітати вихованок із ювілеєм прибув владика Василій Семенюк, Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ. Архиєрей очолив Божественну Літургію, подякував і вручив грамоти всім, хто долучився до заснування закладу, а саме: М. Миколенку, екс-голові Тернопільської обласної ради, В. Чибрасу, колишньому першому заступнику голови Тернопільської обласної ради, О. Вітвіцькому, представникам Тернопільського обласного управління освіти і Теребовлянського районного управління освіти, а особливо теперішньому директору Анні Зварич.

“Тут під покровом Пресвятої Богородиці колегіантки мають можливість не тільки здобувати знання, а й укріплюватися у вірі... Присутність церкви у школі веде до морального і духовного розвитку, а її відсутність – до розрухи”, – сказав митрополит.

Подальше святкування відбувалося у трапезній колегіуму-інтернату «Знамення». Дівчата виконали гімн колегіуму та потішили гостей піснями і віршами різними іноземними мовами. Опісля увазі глядачів була представлена невелика концертна програма інструментального ансамблю «Smile» Тернопільського вищого музичного училища ім. С. Крушельницької під керівництвом д-ра п. Наталії Ізотової.

Радість свята з колегіантками розділили численні гості, з-поміж яких: п. М. Миколенко, п. В. Чибрас, п. Вітвіцький, п. Наталія Моравська, п. Д. Михайлюк, сестри-мироносиці, сестри згромадження Пресвятої Родини, Фатімської Матері Божої, отці із чину святого Василія Великого, директори шкіл-інтернатів, шкіл християнського спрямування, сільський голова.

П. М. Миколенко, який першим запропонував і доклав зусиль, аби християнську етику вивчали у загальноосвітніх навчальних закладах Тернопільщини, у своєму привітальному слові зазначив, що “учениці колегіуму – це здорове майбутнє України, бо їх виховують на основі християнських чеснот, а це в наш час є дуже важливим”. П. В. Чибрас, вітаючи вихованок зі святом, сказав до присутніх: “Важко було починати, але з Божою допомогою все вдалося. Якщо робимо щось добре, то це Господь робить, а якщо щось погане – то ми самі”.

Наталя Моравська від імені обласного управління освіти і науки Тернопільської ОДА нагородила подячними грамотами директора і працівників колегіуму. Подячну грамоту педагогічний колектив одержав і від управління освіти Теребовлянської райдержадміністрації. Насамкінець директор Анна Зварич подякувала всім та зазначила, що покровителькою закладу є Пресвята Богородиця, яка є найкращим взірцем для виховання дівчат.

Анна Зварич розповіла про життя колегіуму наступне: "У нас панує атмосфера добра, поваги, довіри, моральної чистоти. Це готує наших вихованок до дорослого життя. Дає їм силу тримати свої життєві позиції в тому середовищі, де вони будуть жити... Я б хотіла заохотити усіх дівчат, які хочуть закінчити свій шкільний вік у Зарваниці, приїхати до нас. Тут ми всіх приймемо, як до свого рідного дому, поділимося не тільки декількома хвилинами мінливої уваги, знаннями, а й поділимося теплом, дахом, поживою, а також духовною поживою, запросимо дітей до молитви, до Святих Тайн".

Учениця Вікторія Обаранчук зізналася, що в колегіумі вона зрозуміла, “що таке любов та опіка вчителів. Я відчуваю їхній захист, я відчуваю їхнє тепло, вони мають підхід до кожної з нас, вони нас розуміють, підтримують. Я ділюся з ними своїми проблемами і точно знаю, що вони ніколи мене не зрадять і завжди підтримають. Тут я знайшла своїх друзів, яких, можливо, шукала все життя, з якими я відчуваю себе щасливою”.

Вихованка Марія Гуня каже: "Найперше, я коли сюди прийшла, то мені здавалося, що мене тут постійно у всьому обмежують, я ніби в заперті, немаю волі. Але насправді, то є великий дар – бути тут, це велике щастя, що я сюди потрапила".

У колегіумі, що діє з 2008 року, вивчають три іноземні мови: англійську, німецьку і польську. Щороку, впродовж двох тижнів, влітку організовують англомовні табори, на які приїжджають вчителі з Бельгії. Учениці та вчителі колегіуму відвідують школу Святого Франциска у Відні (Австрія) і гімназію Блаженного Петра Павла Гойдича у Пряшеві (Польща). Це школи-партнери колегіуму "Знамення", з якими укладені угоди про співпрацю.

Джерело: http://www.tze.org.ua