«Коли Бог промовляє до мене, то Він мене лікує, дає силу перемагати зло добром», — Глава УГКЦ у 160-й день війни
  • Срд, 03/08/2022 - 10:34

Ми дякуємо Господу Богові та Збройним силам України за подарований нам ще один ранок, за те, що можемо бачити світло денне і працювати на славу Божу, для добра найбільш потребуючих синів та дочок нашого народу. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 160-й день повномасштабної війни росії проти України.

Предстоятель відзначив, що ми стаємо свідками того, як щодня, щоночі ворог невпинно атакує міста і села на сході нашої Батьківщини, зокрема на Донеччині й Луганщині. Епіцентр бойових дій поступово переміщується на Південь, на зболену Херсонщину. Ворог постійно, зокрема вночі, обстрілює Миколаїв і Харків. Лунають різного походження вибухи у прикордонних областях — на Сумщині та Чернігівщині.

«Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!», — наголосив Предстоятель УГКЦ.

Глава Церкви продовжив мандрівку дорогами мудрості християнської молитви. Він нагадав, що вчора ми розпочали роздуми над молитвою слухання, сьогодні запросив пізнати, що це означає, і навчитися, як це можна практикувати в особистому молитовному житті.

Ми вже знаємо, зауважив Блаженніший Святослав, що молитовне читання Святого Письма має на меті спілкування з Богом.

«Це не є інтелектуальним пізнанням чи вивченням Святого Письма. Тому така молитва зі Святим Письмом має п’ять важливих кроків, які потрібно зробити, аби почути Боже слово, яке Господь сьогодні промовляє до мене. Ось вони: 1 — приготування (preparatio), 2 — читання (lectio), 3 — духовні роздуми над почутим (medytatio), 4 — наша відповідь на почуте, яка перетворюється на молитву (oratio), 5 — споглядання Бога, перебування у Його слові (contemplatio)», — розповів духовний лідер.

Перший крок полягає в тому, пояснив він, щоби правильно обрати частинку Святого Письма для читання, а відтак правильно до неї приблизитися. Відповідно до досвіду Церкви, для молитви зі Святим Письмом, особливо для початківців, Глава Церкви радить обрати книгу Євангелій, зокрема від Луки.

Не треба читати багато, каже він, потрібно розділити на маленькі уривки, а відтак сконцентрувати увагу на тому, що ми там знайдемо.

«Навіть коли ми знайшли відповідний текст, потрібно зупинитися, звернутися до Господа з молитвою-прохання, щоби Він промовив. Боже, промовляй до мене! Ось я слухаю, я посвячую Тобі цей час. Я хочу закрити своє вухо до всіх інших голосів. Хочу розпізнати у своєму серці саме Твій голос. Боже, промовляй до мене! Відтак треба бути готовим до того, що Господь Бог промовить», — радить Предстоятель.

Глава Церкви побажав усім навчитися правильно слухати Боже слово. «Бо воно будує — ним небеса утворились, його силою постала вся краса світу. Бог промовив — і світ почав існувати. Тому, коли Бог промовляє до мене, то Він мене відбудовує, лікує, надихає, дає силу до життя», — вважає духовний лідер.

Предстоятель у цей день особливо просив про молитву за тих, які перебувають на окупованих територіях, тих, які опинилися у зоні бойових дій. Адже якраз цими днями відбувається евакуація людей із зони бойових дій.