«Коли іноземна влада починає “малювати” кордони, від цього страждають звичайні люди», – Глава УГКЦ під час зустрічі з Прем’єр-міністром Канади
  • Птн, 09/05/2014 - 19:44

8 травня Блаженніший Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви, зустрівся зі Стівеном Гарпером, Прем’єр-міністром Канади. Головна тема розмови – політична ситуація в Україні.

Цими днями Верховний Архиєпископ Києво-Галицький перебуває в Канаді з десятиденним візитом, під час якого відвідує найбільші міста Торонтонської єпархії УГКЦ.

У розмові з Прем’єр-міністром Верховний Архиєпископ наголосив: «В Україні не було напружених стосунків між українцями та росіянами до того, як уряд Росії анексував Крим». «Саме ці незаконні дії російського уряду, а також багаторічна прокремлівська політика в Києві, спричинили розбрат у країні», – сказав Глава п'ятимільйонної Церкви.

Блаженніший Святослав переконаний, що світове співтовариство повинно реагувати більш рішуче на дії Росії. «Ми цінуємо те, що було зроблено, особливо з боку Канади. Однак уряд Російської Федерації вже не один раз показав своє небажання дотримуватися міжнародних угод. Зі смутком мушу сказати, що дії російського уряду є цілковито непрогнозованими, а введені досі санкції недостатньо адекватними».

Глава Церкви зауважив, що він турбується передусім про людей, а не про політику. «Коли іноземна влада починає “перемальовувати” міжнародні кордони, від цього страждають насамперед звичайні люди. Єдиний спосіб встановити мир між народами – це дати їм можливість спокійно жити разом у багатонаціональній державі, а не ділити їх шляхом іноземного втручання», – сказав Глава УГКЦ.

Далі він зазначив: «Що сталося б із Європою, вже не кажучи про інші континенти, якби країни почали змінювати встановлені кордони на етнонаціональній основі? Саме такий підхід і призвів до Другої світової війни!»

Після розмови з Прем’єр-міністром Гарпером Предстоятель УГКЦ зустрівся з міністром закордонних справ Канади Джоном Бердом, висловивши думку, що, якби сталося так, що російські війська зірвуть майбутні Президентські вибори в Україні, це покаже, наскільки антидемократичними є наміри Росії.

«Чому Кремль підтримав незаконний референдум у Криму, водночас намагається зірвати законні вибори на решті території України? Люди почуваються гідними лише тоді, коли мають право висловлювати свою позицію. Десятиліттями радянська влада принижувала людську гідність, цілковито ігноруючи погляди людей. Ми не хочемо, щоб ці часи знову повернулися», – зазначив Блаженніший Святослав.

 

Для Департаменту інформації УГКЦ повідомив Павло Ґрод,
президент Українсько-канадського конгресу