Коли Папа згадує про існування диявола
  • Чтв, 22/08/2013 - 18:17

«Коли не сповідується віра в Ісуса Христа, тоді сповідується світськість диявола», - так сказав Папа Франциск на проповіді у Сікстинській капелі на наступний день після обрання Папою. Новий єпископ Риму, який прибув "з краю світу", не раз згадував про диявола у своїх проповідях. На площі Святого Петра 24 березня, відзначаючи День молоді, Папа говорив про те, що християнин відчуває радість не від володіння безліччю речей, але від зустрічі з Ісусом, від «знання того, що з Ним ми ніколи не самотні, навіть якщо в житті ми зустрічаємося з проблемами і перешкодами, які здаються непереборними, але ж їх - безліч. Саме в цей момент і з'являється ворог в особі диявола ». 4 травня під час ранкової літургії в домі Святої Марти, розмірковуючи про переслідування християн, Франциск говорив про «ненависть  диявола до всіх тих, хто був врятований і відроджений Ісусом».

Ці повторювані вислови, на які вже давно звернула увагу преса, дали о. Джандоменіко Муччі тему для роздумів, викладених у журналі "Католицька цивілізація", де він пише: «Протягом кількох десятиліть в католицьких проповідях диявол не згадувався, а тим часом ця тема широко обговорена в документах Другого Ватиканського собору. Деякі теологи прийняли точку зору, згідно з якою Сатана - це плід людської фантазії, що з'явився в умовах язичництва і згодом проник в юдейські роздуми». Цим можна пояснити «здивування, що виникло в середовищі віруючих і невіруючих після згадок про диявола в проповідях Папи».

Забуття теми диявола особливим чином охарактеризувало останній п'ятдесятирічний період. Щоб згадати про його існування під час понтифікату Павла VI, було опубліковано дослідження Конгрегації доктрини віри, назване "Християнська віра і демонологія", яке протистояло спробі "затінити вікову доктрину церкви про Сатану". У цій праці було наведено безліч цитат з Євангелій, з Апокаліпсису, з Послань апостолів і отців церкви, з праць соборів і Пап.
 
Значну увагу у статті о.Муччі приділив цитуванню знаменної промови Павла VI, який 15 листопада 1972 під час загальної аудієнції багато говорив про диявола. Він стверджував: «Одна з головних турбот церкви в даний час - це захист від зла на ім'я Диявол». Папа Монтіні заявив: «Зло виходить від збоченого духа, який прагне спокусити слабких. Це таємнича і жахлива реальність, про що свідчить біблійне і церковне вчення, хоча деякі відмовляються визнати це зло таким, що існує».

Павло VI попереджав сучасників: «Дехто думає знайти в психоаналітиці, психіатрії або духовному досвіді достатнє пояснення злу. На жаль, такий підхід сьогодні поширений в деяких країнах. Так можна впасти в стару маніхейську єресь або у фантазії і забобони. Сьогодні багато хто воліє виглядати сильними позитивістами без упереджень. При цьому вони вірять хибним кумирам або ще гірше - відкривають душу на чуттєвий досвід, користуючись наркотиками, спокушаються ідеологією, слідують за модою. Через ці тріщини Зло може легко проникнути і змінити людський менталітет».
 
Отже, слова Папи Франциска нагадують нам про присутність диявола, про що в останні десятиліття забули. Про нього згадують тільки у фольклорі і в сенсаційних новинах, пов'язаних з проявами сатанізму. Тому стаття о.Муччі в журналі "Католицька цивілізація" завершується словами: «Є ризик, що християнин, зацікавлений деякими засобами масової інформації, може надавати надмірної ваги дияволу. Ці ЗМІ спокушають гострими відчуттями при зіткненні зі злом, істинним, передбачуваним або вигаданим. Сатана існує, він спокушає людину і може принести їй велике зло. Але він не може перешкодити ні нашому християнському життю, ні вічному спасінню. Його можна порівняти з розлюченим псом, прив'язаним товстим ланцюгом до стіни. Пес може напасти і загризти, якщо людина увійде всередину кола, окресленого ланцюгом. Цей ланцюг - Ісус ».

 

ANDREA TORNIELLI
Оригінал публікації: Se il Papa ricorda l'esistenza del diavolo
За матеріалами www.inosmi.ru