Колишній фотограф Івана Павла ІІ: Все його життя було присвячене таємниці хреста
  • Втр, 22/04/2014 - 12:48

«Те, що я міг працювати разом з обома майбутніми святими — це для мене велика честь», — сказав в інтерв'ю Ватиканському радіо Артуро Марі, який протягом понад 50 років був папським фотографом.

Він супроводжував Івана XXIII та Івана Павла II не тільки під час їх публічних зустрічей, але також в дуже особисті моменти життя. Фотограф зазначив, що Добрий Папа приваблював до себе людей своєю простотою і посмішкою. «Разом з ним двері Ватикану стали відкритими і Папа почав виходити до людей. Але надзвичайному було те, що Іван XXIII пам'ятав про кожного зі своїх працівників. Він міг раптом обернутися і запитати: «як у тебе справи?», — згадує Артуро Марі. Він також розповів, що з кардиналом Войтилою зустрівся під час Другого Ватиканського Собору. «Уже тоді можна було помітити, що він відрізнявся від інших», — сказав фотограф.

Артур Марі підкреслив, що Іван Павло II був людиною молитви. «Я бачив результати його молитви: люди отримували назад втрачену віру, спокій, мир і надію», — сказав колишній ватиканський працівник і додав, що спостерігав за Йоаном Павлом II коли він молився. «Це була надзвичайна подія, під час якої змінювалося його обличчя і погляд», — зазначив Марі. Він нагадав слова Івана Павла II, який завжди говорив, що погляд ніколи не може зраджувати людину і тому дивився своїм співрозмовникам прямо в очі.

Наприкінці інтерв'ю Артуро Марі зазначив, що іконою 27 років служіння Івана Павла II Церкві та її святості є останнє фото, яке він зробив майбутньому святому у Велику П'ятницю. На ньому Іван Павло II тримає в руках хрест у своїй приватній каплиці у Ватикані, коли стежив по телебаченню за ходом Хресної Дороги в римському Колізеї. «У той момент спирався на цей хрест і просив допомоги; раніше з цим хрестом подорожував по всьому світу. Хрест завжди був його силою і все його життя було присвячене таємниці хреста», — резюмував Артуро Марі.

Джерело: CREDO