Колишній китайський міністр розповість сьогодні у Ватикані про проблему донорства людськими органами
  • Втр, 07/02/2017 - 12:55

Китайська делегація бере участь у саміті, організованому Папською академією наук. Протягом довгого часу міжнародна спільнота звинувачувала Китай у тому, що він підтримує незаконний оборот людських органів, вилучаючи їх з тіл страчених ув'язнених, навіть без їхнього дозволу.

З 2015 року в Китаї закон допускає тільки добровільні пожертвування органів, але експерти досі відзначають розбіжності у показниках кількості донорів та трансплантатів.

За повідомленням агенції "AsiaNews", Хуан Цзефу, колишній віце-міністр з питань охорони здоров'я і нинішній глава Комітету з трансплантації та донорства, 7 лютого 2017 року, у другій половині дня матиме виступ у Ватикані, на саміті з проблем донорства людських органів і запобігання їхньому незаконному обороту. Китай часто звинувачують у видаленні органів у страчених ув'язнених, тому присутність китайської делегації у Ватикані розглядається як спроба поліпшити імідж країни з міжнародної точки зору.

Саміт, організований Папською Академією наук, покликаний висвітлити масштаби торгівлі людськими органами та закласти основи для морального дотримання декларації, що її мають підписати всі учасники саміту, а також для підтримки з боку урядовців і медіа з метою боротьби з цим явищем та запобігання йому.

Торгівля органами й так званий "трансплантаційний туризм" широко поширені в Азії, Мексиці, Латинській Америці, Єгипті, Пакистані, Індії. Основними "клієнтами" виступають хворі люди з Канади, США, Західної Європи, країн Перської затоки, Австралії, які тимчасово переїжджають в ці країни, щоб отримати необхідніїм органи.