Колишній прес-секретар про трьох понтифіків
  • Чтв, 02/02/2017 - 12:35

Характер папи Франциска відмінно відповідає сучасним засобом комунікації, підкреслив 31 січня 2017 року у Відні колишній директор Залу Друку Святого Престолу отець Федеріко Ломбарді.

Отець Федеріко Ломбарді був почесним гостем на ювілейних урочистостях з нагоди 70-ї річниці австрійського католицького агентство «Kathpress». «Можна з упевненістю сказати, що понтифікат Франциска є «раєм для нових засобів масової інформації». Для них добре підходить ця спонтанність жестів, слів і образів Папи», - сказав італійський єзуїт, який був «голосом» трьох Понтифіків: Франциска, Бенедиктом XVI і св. Йоана Павла II.

За його словами, Йоанн Павло II «зруйнував мури, які розділяли Європу». Він був «невтомним мандрівником у кожний куточок Землі». Чудово вмів спілкуватися з людьми, розмовляв кількома мовами, мав велику здатність прямого контакту з людиною, був «майстром слова і жесту» – навіть після того, як в результаті хвороби в останній фазі життя втратив голос. Бенедикта XVI отець Ломбарді описав як «слугу, що шукає істину, а не легкі компроміси». Це було видно під час кризи, пов'язаного з обвинуваченням духовенства в сексуальних злочинах, коли Папа ініціював процес точного розгляду кожного окремого випадку і шлях «смиренного і істинного очищення». Бенедикт XVI також заслужив велику повагу до себе через вміння тверезо оцінювати свої сили щодо відповідальності, пов'язаної з управлінням Церквою. Його відставка з посади Єпископа Риму «відкрила для його наступників новий простір свободи». І, нарешті, Франциск це, «проповідник Євангелія, як слово втіхи і радості, милосердної любові Отця до всіх Його творінь, починаючи з найбільш бідних». Священик описав його як «пастиря, який веде свою Церкву».