Мельник Віктор. Авторська колонка

  • Неділя, Жовтень 16, 2016 - 21:30
    Віктор Мельник на конференції в м. Бар

    на фото: Віктор Мельник на конференції в м. Бар

  • Четвер, Жовтень 13, 2016 - 09:39

    1. Юридична роль Римо-католицької церкви

          Роль Римо-католицької церкви у формуванні сучасної європейської ідентичності та західної системи міжнародного правопорядку важко переоцінити. Протягом двох тисячоліть Римо-католицька церква як інституційно, так і антропологічно виступала рушієм європейської суспільної думки, акумулятором інтелектуальних дискусій. Її існування завжди породжувало маси згодних та незгодних, фанатиків і противників, але ніколи не викликало байдужості.

  • П'ятниця, Серпень 5, 2016 - 14:18

          Археографічні згадки про Вінницький замок також відносяться до періоду козацького повстання 1648-1657 років, яке у польській історіографії називається «Хмельниччина».

  • П'ятниця, Липень 15, 2016 - 15:09

    На праві Ватикану, як на одній з найбазовіших ознак державності цього організму, варто зупинитись детальніше. Ми вже зазначали, що беззаперечним і абсолютним главою держави Міста-Держави Ватикан є Папа Римський. Останній виконує також ролі глави Римо-Католицької Церкви, Вселенського Архієрея, Єпископа Римського та примаса Італії. Тобто, Папа Римський — політичний керівник Ватикану (теократичний монарх), релігійний керівник Римо-Католицької Церкви і голова цієї церкви в Італії.

  • Понеділок, Липень 4, 2016 - 21:42

    Українська традиція вивчення міжнародно-правового статусу Ватикану є досить обмеженою. В історико-правничому дискурсі цим займався В. Заїкин, про що вже зазначалось вище. В сучасному контексті та з позицій інтеграції ватиканського канонічного і міжнародного публічного права були написані невеликі оглядові статті М. І. Отроша (“Особливості міжнародної правосуб'єктності Святого Престолу”), Т. Л. Сироїд (“Міжнародно-правовий статус Ватикану”), О. І. Льон (“Міжнародна правосуб'єктність Ватикану”).

  • Понеділок, Червень 20, 2016 - 21:46

          Період між 1860 та 1929 роками в історії Ватикану називається “Римським питанням”. Чезаре Рафаелле запропонував ввести в обіг термін “Римський процес”. Початок цього римського процесу відбувся 27 березня 1861 року, після проголошення Риму столицею об'єднаного Королівства Італія. Після цього символічного акту (перенесення столиці Італії з Турину до Риму) Святий Престол протягом 58 років відмовлявся визнати Королівство Італію.

  • Вівторок, Червень 14, 2016 - 12:56

          У нашій монографії “Нариси з теорії соціокультурної антропології” ми вже зазначали, що Ватикан став одним із рушіїв світової суспільно-політичної та економічної думки [7]. При цьому, геополітичний і геоекономічний вплив Ватикану на світову історію важко переоцінити. Святий Престол, незважаючи на те, що його площа займає лише 44 гектари, у Середньовіччі був соціально-політичним і дипломатичним двигуном усієї Європи. Сьогодні цей статус зменшився геополітично, однак він, як і раніше, надзвичайно сильний дипломатично.

  • Середа, Червень 1, 2016 - 14:15

    В контексті дослідження міжнародно-правового статусу Святого Престолу особливий інтерес викликає аналіз папських документів. В історичній ретроспективі найбільше юридичне значення мали булли. Згодом значення булл було применшено конкордатами і зовнішньополітичними угодами. Наразі дуже важливу роль в діяльності як Папи Римського, так і Римської курії, відіграють енцикліки.

  • Субота, Травень 28, 2016 - 22:45
  • Субота, Травень 21, 2016 - 00:47

     

    27 березня 2016 року, під урочистого виголошення Папського Великоднього привітання та послання “Urbi et Orbi”, Папа Римський Франциск зазначив, що одним із першочергових завдань світової зовнішньої політики є припинення конфлікту на Сході України та відновлення “справедливого міжнародного порядку”.

Про автора

Віктор Мирославович Мельник — український політолог-міжнародник, юрист, філософ-антрополог, журналіст. Народився 21 вересня 1996 року в м. Києві.