Барабаш Віталій. Авторська колонка

  • Понеділок, Березень 25, 2024 - 14:58

    Неможливість поєднати оливу і воду пригадує нам, що у Благовіщення уможливилося Богові і людині стати одним цілим в Ісусі. Божий Син, від моменту свого зачаття у лоні Діви Марії, був Богочоловіком, також кожне зачате людське життя є людською особою.

    Війна відкриває нам біль втрати кожної дитини, а Благовіщення пригадує нам про тягар втрат кожного людського життя, яке обірвалося в утробі матері. Діва Марія може і хоче стати помічницею у збереженні і захисті кожної зачатої дитини!

  • Неділя, Березень 24, 2024 - 14:40
    Обіцяю, що тут навіть згадки нема про православних, але зміст роздумів досить ортодоксійний, і навіть тіло-теологічний.
     
    Отже, на початку говоримо про нашу поведінку, стереотипи, маски, фальш. Як правильно скептикуватися? В чому справжність Натанаїла як сина Якова-Ізраїля?
     
    Чим Богочоловік зламав саркастичність Натана? Трохи про секс, чи тілесне проникнення між чоловіком і жінкою, і знову ж таки все зав'язано на Ісусі і любителі підсмоковної прохолоди.
     
  • Неділя, Березень 3, 2024 - 14:30

    Днями на моїх очах і за моєю участю, відбувався цікавий спектакль. Будучи учасником, я також розумів то зло і фальш, які щедро роздавав поважний чоловік.

    І в цій притчі я чітко бачу батька, який розуміє чим дихають його сини, як він їх супроводжує до покаяння метаної.

    А також закликаю розважити біль Отця, котрий розуміє деструктивну поведінку своїх дітей.

  • Неділя, Лютий 25, 2024 - 18:09

    Не вигадана історія про інцидент на малярсько-мистецькому тлі.
    Тут і фарисей з притчі, і митець мають спільний его-корінь, який першому може не дати можливість динамічно зростати як митцеві.
    А его другого не дає прагнути змін і тягнутися до повноти добра, правди і краси.
    А ще тут мова про красуню і її страшну подружку.
    Про потребу і бажання бути обсервованим з боку, і бажано очима Люблячого Бога.

     

  • Неділя, Лютий 11, 2024 - 15:32

    Уявіть собі лося, котрий має добратися з Миколаєва до Одеси. Але він, зваживши деякі факти, вирішив плисти по морю, а не галопувати по узбережжю. Десь так виглядає людина, котра бувши сотвореною жити та керуватися любов'ю, і то правдивою, біблійною, натомість живе злобою, непрощенням, ненавистю та іншими моделями. Втіловлена Любов нагадує, що лосеві легше бігти, рибі ефективніше плисти, а людині властиво любити.

  • Неділя, Лютий 4, 2024 - 16:20

    Притча показує нам дійсність Царства Божого, Весільної Гостини: їго правду, цінності, добро, котрі треба розгледіти, відкрити для себе Його дар. Хоча багато хто хоче творити власний світ і власні правила, котрі приведуть до власної трагедії.

     

  • Неділя, Грудень 3, 2023 - 14:24

    Ґолум з "Володаря Перснів" і його золотце. Багач також мав своє "золотце", котре, як і Ґоллума, привело до смерті. Притча про ідоли, котрі постають з добрих в собі речей, в момент, коли стають самоціллю і не спрямовують нас до Творця чи Отця, і вертикалі, котра підносить нас до Його Царства, а влаштовують наше життя виключно в горизонтальному (земному) вимірі.

  • Неділя, Листопад 19, 2023 - 14:22

    Органна какофонія, з якої починається концерт, таки переростає в прекрасну музику і мелодію, виснуваною маєстром з набору нот і акордів. В цім Євангельськім уривку, виносяться на світло читачів потреби різних людей, які, на перший погляд конкурують одні з одними, але в кінці масштабний хепіенд, на який спроможний Ісус (Бог).

  • Вівторок, Жовтень 31, 2023 - 15:01

    Задушні дні - це не обрядові особливості Римської Церкви, а вияв милосердя до терплячих душ у чистилищі, котрим можуть і мають користатися всі католики.

     

  • Неділя, Жовтень 29, 2023 - 14:05

    Хто такий сіяч?

    Що він сіє?

    Який я грунт?

    Яка ріжниця між слухачами та учнями?

     

  • Неділя, Жовтень 8, 2023 - 16:09

    Христос послуговується Петром, промовляючи через чудо, пов'язане з його професією. Бачачи чудо, котре промовляє до рибалки, майбутній апостол усвідомлює що має вибір піти геть, тримаючися за усвідомлену гріховність. Або радикальна альтернатива... .

  • Неділя, Жовтень 1, 2023 - 17:04

    Нині бачимо двох жінок, що заступаються перед Христом за своїх. Хананейку Він спочатку приводить до віри, а тоді реалізовує її прохання. А прохання Своєї Пречистої Матері Марії, Христос чує і реалізовує відразу, бо вона сповнена вірою і благодаттю.

  • Неділя, Вересень 17, 2023 - 16:58

    Любов і закоханість. 
    Божа вимога любити є наслідком нашого нехтуванння цим інструментом єдості з джерелом добра, правди і краси.
    Еталон любові -розп'ятий Христос.
    Тільки Ісус, який полюбив радикально і до кінця, може помогти мені любити.

     

  • Неділя, Серпень 20, 2023 - 15:30

    Про прощення як нульовий етап Царства Божого, фундамент, на котрому базуються стосунки з Богом і братами та сестрами.

    Прощення на війні ніхто не відміняв; і не відкладав на потім.

  • Неділя, Серпень 13, 2023 - 20:17

    Христос, в контексті екзорцизму, дає інструкції для ефективного протистояння злому духові. Молитва, котра наповнює молільника Божим авторитетом, і піст як засіб, який тренує нашу волю до протиставлення злу.

  • Неділя, Серпень 6, 2023 - 14:17

    Ходіння по воді, зрілі мрії і танці посеред Кінерету. А ще про Бога, яким ми його уявляємо, і як Він руйнує ті криві уяви.

  • Неділя, Липень 23, 2023 - 16:35

    Христос дарує здатність видіти Царство Небесне, і відкриває уста, аби про него розповідати. І це є дієвою схемою і заповіддю для учнів на всі часи. А поміж тим, відкриємо для себе зміст прислів'я "Бог високо- видит далеко!".

  • Четвер, Липень 20, 2023 - 15:42

    Сьогодні їду на літургію, аж передо мною виїздить джип, бойовий армієць. Виїхав із автомайстерні та газонув, знявши клуби пороху, на дорозі, що веде до храму.
    “Боже, може би їм дати трохи Твоєї Доброї Новини?”
    Але де там: машина миттю зникла за поворотом.
    Уявіть моє здивування, коли під’їхавши до свого храму, бачу, що бойова колісниця заїхала на подвір'я, розвернулася, а водій щось у ній копирсається.
    Під’їжджаю, вітаюся – знайомий автослюсар, власник СТО, що ремонтував останнє авто, яке я возив нашим героям.

  • Неділя, Липень 16, 2023 - 14:29

    Христос, оздоровляючи каліку, повертає йому цілісність, нормальність і тим прообразує наближення до Нього і присутніх Свого Царства. 

    Бжолина сім'я є моделлю людського суспільства, її природній лад дає можливість гармонійно і злагоджено розвиватися, а також мати достойне теперішнє і певне майбутнє. Але коли у вулику нехтується статева складова і починають змінюватися оперті на неї внутрішньосімейні функції, то сім'я приречена на вимирання. 

  • Неділя, Липень 9, 2023 - 15:49

Сторінки