Ольга Захарчук. Авторська колонка

  • Четвер, Березень 21, 2024 - 21:37

    «Дводумність означає спроможність одного розуму притримуватись водночас двох протилежних переконань і однаково приймати обидва з них» (Джордж Орвел, «1984»).

    Ми на пострадянському просторі добре зживаємось з принципом дводумності: голосно співаємо «душу й тіло ми положим», живучи на чужій землі; називаємо всіх депутатів хапугами, хабарниками, але самі радо несемо хабар, коли так вигідно, а ще радіше беремо (я цілком свідома, що приклади дуже узагальнені). Подібних ситуацій можна наводити багато, але я б хотіла трохи затриматись на одній, бо вона найвагоміша, бо стосується життя.

  • Субота, Січень 20, 2024 - 14:31

    Прочитала нещодавно цитату святого Жан-Марі Віанея про священників, яка мене торкнула, особливо в контексті того, що зараз традиційно приймаємо до наших домівок священників з благословенням свяченою (йорданською) водою. Цитата святого і наше ставлення до отців дуже контрастують.

    Досвід показує, що наші священнослужителі часто нами дуже недооцінені, а часом і принижені. Сприймаються просто як виконавці не(зовсім)зрозумілих обрядів. Або сприймаємо отців як тих, хто нам "по/винні".

  • Вівторок, Січень 2, 2024 - 21:18

    Утіловлення Ісуса - це приниження Бога до рівня людини. Творець приймає тіло Свого творіння. Ця подія є настільки неймовірною, що частина ангелів на чолі з Люцифером не змогли цього прийняти і відмовились поклонятись БогоЧоловікові.

    Ісус пройшов увесь шлях тіла від внутрішньоутробного формування, зростання, зрілості і аж до кінця - смерті. Цим Він показав важливість тіла. А Воскресінням і Вознесіння в тілі Христос підняв його гідність до небесного рівня.

  • Вівторок, Липень 25, 2023 - 17:21

    Зараз в кінотеатрах відбувається показ мега розкрученого (навіть сторінка Google стає рожевого кольору при пошуку) фільму "Барбі". Кольорова картинка в кращих традиціях виглядає дуже привабливо для дівчаток, та й не тільки для них.

    Американські медіа пишуть, що у фільмі багато алюзій на Святе Письмо та релігійні теми загалом, вказуючи, що режисер фільму Ґрета Ґервіґ вчилась в католицькій школі. Розглянемо їх зі слів самої режисера.

  • Вівторок, Листопад 1, 2022 - 10:45

    Коли ранок починається свистом ракет над домом, мимоволі пригадується давній (тепер забутий і відкинений) християнський вислів "memento mori" - "пам'ятай про смерть".

    Колись люди жили з усвідомленням того, що земне життя короткочасне і скінченне, воно наче дорога, яка веде до іншого виміру - вічності. Саме тому віра і її практичні прояви - дотримання заповідей, зростання в чеснотах - були важливими та поширеними, адже розумілось, що від цього залежить де ти проведеш вічне життя: в раю чи пеклі.

  • Неділя, Липень 24, 2022 - 16:33

    Останнім часом наша рідна українська мова, а точніше - її словник, зазнає змін. Нічого дивного, адже мова - живий організм: вона живе, змінюється, старіє і оновлюється. Зміни в мові відбуваються, зазвичай, через переміну часу, обставин, в яких живуть її носії - ми це чудово розуміємо. Проте, деякі нововведення мені дуже "не заходять" і я внутрішньо їм противлюсь.