Січ Олександр. Авторська колонка

  • Середа, Липень 19, 2023 - 11:54

    Світська форма сталого розвитку буде катастрофічною для української нації

    Др. Олександр Р. Січ, професор фізики,

    Державний університет Кеннесо, штат Джорджія, США

     

  • Неділя, Червень 18, 2023 - 09:46

    Цього року День батька припадає на першу річницю загибелі українського героя Артема Димида.

    Олександр Р.Січ, 18 червня 2023

     

    Вважається, що перше офіційне звернення до «проблеми зла» було зроблено давньогрецьким філософом Епікуром (341-270 рр. до р.Х.). Проблема проста у формулюванні, але диявольськи складна в тлумаченні. Протягом двох з половиною тисячоліть її безперервно аналізують та над нею мучаться філософи і богослови.

  • Четвер, Лютий 9, 2023 - 21:45

    Милістю Божою, я мав чудову нагоду пройти частину програми «Великі книги Заходу», а згодом і викладати її. Історія, яка глибоко упокорила мене – хоча мені часто не вдається поводитись чеснотливо – була «Іліада» Гомера. Найперше ця книга є не стільки розповіддю про Троянську війну, скільки про злобу Ахілла та спустошення, яке вона принесла йому і іншим.

  • Середа, Серпень 17, 2016 - 16:42

    Після моєї критичної статті у «Crisis Magazinе» про ситуацію в УКУ (англомовний оригінал і український переклад) ректором УКУ о. Богданом Прахом був скерований лист у це видання, який «Crisis Magazinе» оприлюднив. Це ж видання оприлюднило мою відповідь на цей лист.

  • Понеділок, Серпень 15, 2016 - 08:35

     «З серця Церкви народжений, Католицький університет знаходиться в тому потоці традиції, яка може бути простежена до самого походження університету як інституції.

  • Вівторок, Серпень 9, 2016 - 16:15

    Адаптований переклад статті «Secularism at the Ukrainian Catholic University» у Crisis Magaine, 23.09.2015р.

    Не можеш догоджати одночасно і Богу і світу. 

    Вони абсолютно відрізняються один від одного своїми думками, 

    своїми бажаннями і своїми діями. (св. Іван Віанней)

  • Середа, Серпень 3, 2016 - 23:06

    Ми повинні пам’ятати, що толерантність не є християнською чеснотою. Благочинність, справедливість, милосердя, розсудливість, чесність – це християнські чесноти. І очевидно, у суспільстві складеному із різних людей толерантність є важливим принципом співпраці. Але вона ніколи не є самоціллю. Насправді, толерування великого зла у середині суспільства само по собі є серйозним злом. Точно так само, демократичний плюралізм не означає, що католики повинні публічно мовчати щодо серйозних моральних проблем через помилкове розуміння хороших манер.

  • Субота, Липень 9, 2016 - 11:56

    Ідентичність є ототожненням або ідентифікацією особистості чи групи з загальними трансцендентними характеристиками або ідеями. У богословському сенсі Вселенська (Католицька) Церква є не випадковою чи розпорошеною “колекцією” вірних або обрядів, а нареченою Христа (нареченого, який є основою її ідентичності), покликаною євангелізувати світ та закликати всіх до святості. У соціальному сенсі вона є захисником кожної особистісної трансцендентної гідності, оскільки створена на образ і подобу Божу.

Про автора

д-р Олександр Р. Січ - професор фізики Kennesaw State University (in Kennesaw, state of Georgia), має тринадцятирічний досвід професійної праці в галузі міжнародної ядерної безпеки та нерозповсюдження ядерного палива, зокрема в Україні. Упродовж 2014-15 навч. років доктор Січ був стипендіатом за навчально-дослідницькою програмою Фулбрайта в Українському католицькому університеті (Львів, Україна), де викладав філософію природи в арістотелівсько-томістичній філософії. Доктор Січ отримав науковий ступінь доктора в галузі ядерної енергетики при Массачусетському технологічному інституті (Кембридж, штат Массачусетс), ступінь магістра в галузі радянських студій при Гарвардському університеті (Кембридж, штат Массачусетс), ступінь магістра в галузі філософії при Коледжі та Семінарії святих апостолів (Кромвел, штат Коннектикут) та ступінь бакалавра у галузі ядерної енергетики й фізики при Політехнічному інституті Ренсселера (Трой, штат Нью-Йорк). Доктор Січ та його дружина Наталія мають семеро дітей та п’ятеро внуків/внучок.