Ткачук Василь. Авторська колонка

  • П'ятниця, Жовтень 29, 2021 - 20:30

    Давно це було, настільки давно, що теперішньому поколінню й уявити складно. Це було ще в часи, коли пересічний радянський громадянин не знав і не чув ні про нічні магазини ані тим більше про супермаркети. В одному такому звичайному радянському магазині, працювала звичайна радянська прибиральниця. Ну зовсім собі звичайна - тапочки, робочий халат і хустка. Цілими днями тільки віник і швабра і здавалось її ніхто і нічого більше не цікавило, але коли наступав вечір…. Вона, фактично, жила і працювала для цього вечора. А саме задля тих останніх п'ятнадцять хвилин робочого дня.

  • П'ятниця, Липень 17, 2020 - 14:12

    На одному полі ходив баран. Крок за кроком, випасаючи траву, він довго гуляв тим полем як в якусь мить зупинився, вдарившись головою. Підняв очі і побачив перед собою міцні ворота. Та роги його, як він гадав, були не менш міцні. Тому не довго думаючи, щосили вдарив ними у ворота. Раз, другий, десятий, він вже ледве стояв на ногах, але бив. “Стукайте і відчинять вам”. Він був упевнений, що діб’ється результату, але ворота не піддавалися. Вже обезсилений, баран зібрав сили для останнього удару, для того вирішив трішки перепочити і відійти подальше щоби зробити добрий розгін.

  • Вівторок, Липень 7, 2020 - 23:30

    Посередині Атлантичного океану тоне корабель. Капітан в паніці і тут йому кажуть, що серед пасажирів є рабин який може творити дива. Його терміново приводять до капітана і той запитує:

    - Ребе, що мені робити?

    - Інтернет є? 

    - Так.

    - Продавайте корабель.

     

     

    До рабина підійшов стривожений чоловік і спитав: 

    - Ребе, що буде, якщо я порушу одну із Мойсеєвих заповідей? 

    - Що буде?  ... Залишаться ще дев’ять!

     

  • П'ятниця, Квітень 17, 2020 - 20:43

     “Сумний був той Святий Вечір в 46 році”. Минуло буквально кілька місяців як ми співали цю колядку, проймаючись духом тієї різдвяної трагедії, що відбувалася на наших землях, а вже й до цьогорічних пасхальних свят теж хочеться адресувати майже ці ж самі слова: “сумна у нас Пасха в 20 році”. 

  • Четвер, Березень 26, 2020 - 19:31

    Апокаліпсис. Сотні фільмів з найрізноманітнішими сценаріями не передають й долі того, що відчуває сьогодні людство, слідкуючи за екранами моніторів та телевізорів. Світові туристичні центри, які ще, здавалось, вчора нагадували переселені мурашники, нині вражають своєю моторошною самотністю. Сумні міста, зажурені, заплакані без своїх вірних храми, так і хочеться вторити євангелисту “І як наблизився і побачив місто, він над ним заплакав ”.. (Лк.19,41)

  • Вівторок, Жовтень 22, 2019 - 14:48

    Не є таємницею, що немає того, хто би був цілковито задоволений Церквою (якщо бути більш точним то й взагалі немає такого хто був би всім задоволений), а що стосується Церкви то вона від самих своїх перших часів, була знаком протиріччя. А в нинішню пору, знайти до неї зачіпку простіше простого. Але все таки чого бракує Церкві? 

  • Неділя, Лютий 10, 2019 - 23:49

    Напевно, чомусь гадаю, що саме так мало б бути, що більшість з тих хто знайомий з біблійною історією виходу народу Ізраїлю з Єгипту, задумувався над неймовірною впертістю фараона яка, незважаючи на всі десять кар, що намагалися його протверезити, довела його до погибелі. Земля наповнювалася мухами, жабами, вода перетворювалася в кров, померли діти, а він замість схилити голову перед незрозумілістю Божого Провидіння й намагатись прийняти Його задум, переповнений гординею йшов до кінця, поки не згинув сам і не згубив своє військо у водах Червоного моря.

  • Субота, Січень 19, 2019 - 19:23

    Насправді воно виглядає досить невинно ба й навіть позитивніше бо більш просте та зрозуміле. Замінили незрозумілу назву Богоявлення чи Хрещення Господнього на Водохреща і Йордан і всі знають про що йдеться і що треба робити - йти до церкви чи до річки за свяченою водою, напитися, обмитися, а то й скупатися, хіба в цьому є щось погане? Немає, але разом з тим немає і так багато доброго.

  • Субота, Жовтень 6, 2018 - 14:45

    Став вовк християнином, ходить і говорить всім:

    — Простіть, благословіть.

    Йде повз нього заєць, він йому:

    — Привіт, заєць.

    — Привіт, вовк.

    — Ти, прости мене заєць, я тебе раніше кривдив, не правий був.

    — Бог тебе простить, вовче.

    Йде далі, назустріч йому гусак, вовк каже:

    — Ти мене прости, гусак, я інколи не правий був, близьких твоїх кривдив.

    Гусак йому:

    — Ш-ш-ш.

    Вовк йому каже:

    — Гусак, ну ти не гнівайся, я все-таки каюся, прости мене, я тепер інший став.

    А гусак знову:

    — Ш-ш-ш.

  • П'ятниця, Червень 15, 2018 - 16:10

    “А орати як зорем,

    То вже чиє краще?

    То не наше, а чуже,

    То чуже, не наше.”

    Чомусь саме ці примовки, талановитого, але водночас і дещо  цинічного Степана Руданського, в останніх кілька років спливають в пам’яті, в часі наближення свят Пресвятої Євхаристії і Христового Серця та перед останньою неділею жовтня, перед празником Царя Христа.

  • П'ятниця, Березень 9, 2018 - 17:43

    Вона згасала. Навіть не догорала, а мов свічка скапувала з кожним днем.

  • Субота, Лютий 24, 2018 - 16:30

    - Тату! Тату! Голос доньки, настирливо пробирався крізь старечу дрімоту, будив, кликав і ніяк не міг проникнути у свідомість.

    - Тату?!

    - Шо Ганю?

    - Може я все таки піду по ксьондза?

  • П'ятниця, Вересень 8, 2017 - 10:41

    Цілком ймовірно, що не один із вас скаже, що може бути спільного в християнського сайту і теми “польських блях.” Але насправді спільного багато більше ніж може видаватися на перший погляд. 

  • Четвер, Серпень 3, 2017 - 19:59

    Влада. Навіть ті, хто ніколи не тримав у своїх руках Святого Письма і не читав послання апостола Павла до Римлян, в 2014-2015 роках неодноразово чули цитату з його твердження, що всяка влада від Бога. Яких тільки спекуляцій на цю тему не було в той час. В часі Майдану та й опісля, священики московської Церкви, а особливо чисельно протестантські проповідники в Росії та й окремі їхні співбрати, вихідці з цієї ж країни на Заході, аж плювалися цими словами та ще й іншими цитатами з Біблії, прагнучи довести Божественну легітимність президентської посади Януковича.

  • Вівторок, Лютий 14, 2017 - 15:44

    Коли читаємо Євангеліє, зауважуємо, що Ісус, навчаючи, говорив про речі з якими його слухачі стикалися кожного дня. Але те, що було звичним, буденним для мешканців тогочасної Палестини, для жителів постмодерного урбаністичного суспільства, інколи, є китайською грамотою. Нижче поданий текст, така собі жартівлива спроба перекладу однієї з найвідоміших притч Христових на сучасну мову.

  • Понеділок, Грудень 26, 2016 - 23:33

    Один, уже далеко не молодий чоловік, вирішив воцерковитися. Як і годилося в його становищі та віці, підійшов до цього питання з усією відповідальністю. Придбав Святе Письмо, деяку релігійну літературу, щось читав, над чимось ще якийсь час розмірковував, а потім твердо і рішуче і як вважав, теоретично підкований, пішов до храму.

Про автора

о.Василь Ткачук, УГКЦ