Загребельний Ігор. Авторська колонка

  • Субота, Лютий 17, 2024 - 10:43

    Якихось чотири роки тому українська влада, слідуючи практиці за кордоном, ступила на шлях залякування населення і суттєвого обмеження його прав і свобод. Натомість зараз, коли триває повномасштабна фаза російсько-української війни, ми можемо спостерігати досить дивну ситуацію: наслідком державної інформаційної політики стало своєрідне заколисування населення, а одним із основних чинників провалу мобілізації виявилася неготовність влади вдаватися до належного примусу.

  • Неділя, Січень 28, 2024 - 15:50

    Кілька місяців тому я опублікував на своїй приватній сторінці коротенький допис про те, що волів би чути у проповідях українських священників та ієрархів (насамперед католицьких), які зачіпають теми війни.

    Точніше, мені йшлося як про самі проповіді (ті, що лунають під час Літургії чи інших богослужінь), так і про інші зразки звернення представників духовенства до вірних та суспільства в цілому.

    Ось мої тези:

  • Четвер, Травень 14, 2020 - 19:14

    Заходи, які позиціюють як спосіб протистояти COVID-19, стали прецедентом не баченого досі контролю за населенням. Йдеться не про обмеження права на пересування як таке (такі заходи практикувалися ще в доіндустріальну добу та й саме поняття "карантин" походить із часів Середньовіччя). На службу стеженню і контролю була поставлена значна частина сучасних технологій.

  • Середа, Листопад 27, 2019 - 17:06

    Проведений місяць тому Амазонський синод став ще одним потрясінням у житті Католицької Церкви. Довкола нього вирували емоції. Підняті на ньому питання, а також обставини його проведення знайшли як симпатиків, так і запальних критиків.

    Завчасно відгородившись від цілі запропонувати власне бачення усіх цих питань та обставин, поділюся спостереженнями стосовно того, які тенденції у житті Церкви виражає інспірованість рішень синоду ідеєю інкультурації.

  • Неділя, Жовтень 28, 2018 - 12:31

    Святий Бернар Клервоський якось сказав: "Якщо є неминучим одне з двох — щоб нарікали на Бога або на мене — я віддам перевагу тому, аби нарікали на мене, а не на Господа. Я вважатиму за щастя, якщо Бог дасть мені ласку зробити з мене щит, аби прикривати Себе. З радістю прийму на себе наклепи, що роздирають язик, і отруйні язви богохульства, лиш би при цьому міг не допустити їх до Всевишнього. Я не боюся бути приниженим, лиш би лишилася недоторканою Його слава".

  • П'ятниця, Жовтень 12, 2018 - 18:00

    Вірні УПЦ КП, УАПЦ і, якоюсь мірою, УПЦ МП мають чимало підстав для "Te Deum laudamus". Свої причини подякувати Богові мають і католики та протестанти. Для католиків природно радіти з того приводу, що їхні східні брати, які не перебувають у повноцінній єдності зі Вселенською Церквою, шукають єдності принаймні поміж собою. Протестанти можуть мати своє розуміння християнської єдності і радіти нинішнім процесам. Окрім суто релігійних причин для радості існують законні світсько-політичні причини. Під цим кутом зору останнім новинам можуть втішитися і релігійно індиферентні люди.

  • Вівторок, Липень 3, 2018 - 19:22

    Люди, які не в захваті від поточних здобутків руху ЛГБТ, резонно запитують: чи не буде вслід за гомосексуалізмом визнана нормальність (моральна прийнятність) зоофілії, педофілії та інших різновидів "сексуальної орієнтації", які поки що визнаються патологією? Якраз у розпал дискусій стосовно нещодавнього гей-параду у Києві українські соцмережі сколихнуло повідомлення про нові "наукові аргументи", які частково виправдовують педофілію. Ризики наділення цього збочення статусом нормальності справді зростають.

  • Субота, Червень 9, 2018 - 15:19

    Господь пропонує нам королівську трапезу законного шлюбу як передсмак Небесного Бенкету. Пропозиція Диявола – недоїдки зі смітника розпусти як самоціль. Так було тисячоліттями. І, якими б вишуканими не були страви приготовленої Богом трапези, люди часто відгукуються на пропозицію Диявола, намагаючись набити чрево бридкими недоїдками. Причому не лише в індивідуальній площині.

  • Вівторок, Січень 16, 2018 - 11:49

    Перша половина січня для багатьох католиків Європи та Америки стала приводом укотре відчути спантеличення і розгубленість. Папа Франциск двічі, 1 і 14 січня виступив із радикальними промігрантськими заявами. Така риторика Папи не є чимось новим. Однак частота — два рази за півмісяця — видалася чимось накаутуючим. Судячи з заяв ватиканських чиновників, у 2018 році Франциск намагатиметься ще сильніше втягнути Церкву у промоцію міграційних процесів.

  • П'ятниця, Січень 5, 2018 - 21:37

    Історія хлопчика, якого відмовився хоронити священик УПЦ МП, прикра з “людської” точки зору, але дуже показова під кутом зору оцінки подальших релігійних процесів у країні, зокрема — динаміки секуляризації.

  • Вівторок, Січень 2, 2018 - 17:58

    Лівацькі сили у своїй боротьбі з християнством часто використовували закид, буцімто християнство подавлює, репресує сексуальність. Але реалії сьогодення є такими, що саме представники ліво-ліберального табору, зокрема феміністи чинять справжню наругу над людською природою стосовно взаємин між статями. В історії християнства дійсно траплялися випадки занадто песимістичного і невиправдано аскетичного погляду на сексуальність. Зазвичай вони були супутниками тієї чи іншої гетеродоксії — від гностичних впливів на раннє християнство до протестантського пуританства.

  • Вівторок, Грудень 26, 2017 - 18:17

    Назагал рішення визнати “григоріанське” Різдво державним святом несе собою великий позитив, бо наближає нас до подолання прикрої календарної шизофренії. Одначе не можна не відзначити окремих негативних моментів, пов'язаних із нинішнім “дискурсом Різдва”, до формування якого причетні ЗМІ і складовою якого є тема переходу на григоріанський/новоюліанський календар.

  • Неділя, Грудень 17, 2017 - 13:13

    Святкування Різдва оповите особливою радістю. Та переживання цього свята мало би включати і згадку про Хрест. Причому хресна смерть Спасителя — це лиш загострення суті Воплочення. Бичування та різноманітні приниження, яких зазнав Господь, лиш концентрують (у видимий для нас спосіб) смисл Його народження. Воплочення — це те, що жахає.
     

  • П'ятниця, Листопад 17, 2017 - 17:11

    Те, що Церква має пристосовуватися до нових ідеологічних, культурних і політичних реалій, не викликає сумніву. У тому числі на рівні лексики. Одначе де розумна межа цього пристосування? Це питання було б позбавлене принципового значення, якби йшлося про перейняття Церквою виключно нейтральних форм. Одначе цим справа не обмежується. Намагаючись говорити “сучасною мовою”, Церква ризикує не лише легітимізувати те, що є плодом попередніх етапів дехристиянізації і спрямоване на подальший відрив людей від Бога, але й асимілюватися цими речами.

  • Середа, Жовтень 25, 2017 - 17:16

    Пояснюючи доцільність і справедливість багатьох старозавітних норм, св. Тома Аквінський аналізує у тому числі і передбачений Законом Мойсея підхід до мігрантів-іноплемінників (S.Th. 2-1,105,3). Цей підхід передбачав чітке розрізнення чужинців.

  • Четвер, Жовтень 12, 2017 - 18:31

    “Обережно, гендер!”, “Гендер наступає”, “Зупинимо гендер!” — приблизно до такої риторики вдаються сили, які намагаються протистояти поширенню та впровадженню гендерної ідеології. Ті ж, хто стоїть за цим поширенням і впровадженням, вказують на некомпетентність своїх противників. Мовляв, “Гендер — це не якийсь демонічний персонаж, це наукове поняття. Тож ви, гомофоби та сексисти, є невігласами”.

  • Субота, Жовтень 7, 2017 - 17:21

    Справедливо розмежовуючи грішника і гріх, християнство рахується з тим, що в умовах земної недосконалості часто доводиться не лише засуджувати гріх, але й карати самого грішника. При цьому покарання має бути не плодом злоби того, хто карає, а інструментом, спрямованим на досягнення блага: блага самого грішника, блага осіб, яким було завдано шкоди, блага Церкви чи світського суспільства/держави. Таке різноманіття завдань диктує специфіку покарань у різних сферах земного існування людини.

  • Субота, Вересень 16, 2017 - 11:08

    Періодично Україну потрясають інформаційні хвилі, що стосуються релігійної чи, принаймні, моральної проблематики (аборти, питання, що входять до повістки денної феміністичного руху та руху ЛГБТ, питання ролі Церкви у суспільстві тощо). Якщо у соціальних мережах у таких випадках зберігається хоч якась паритетність, то у ЗМІ верх зазвичай отримують носії ліво-ліберальних поглядів. Назагал же ситуація така, що інколи в голову закрадається ілюзія, буцімто в нашому суспільстві носіїв деструктивних поглядів і справді більше, ніж людей, які орієнтуються на здорові моральні і світоглядні принципи.

Про автора

Ігор Загребельний - філософ, релігієзнавець, публіцист