Кольорові ватиканісти і драма лемінга
  • Пон, 18/03/2013 - 20:36

Ватиканісти «кольорових ЗМІ», журналісти, які часто ненавидять Церкву,  та коментатори, підібрані за принципом крайньої некомпетентності, говорять останніми днями про нового Папу. І цим доводять, що людська дурість безмежна.

Самозванці-ватиканісти в першу хвилину назвали Папу Франциска «консерватором». Чому? Бо він противник гомоподруж і абортів. Що ж робиться в голові ліберальних коментаторів, якщо їм здається, що серед кардиналів святої Церкви міг би знайтись хтось, хто допускає содомію і вбивства в лоні матері? Телебачення запрошує до себе спеціалістів щодо Церкви, пов’язаних переважно з лівою течією, тобто за визначенням - антицерковною. Очі цих коментаторів, щоправда, колись бачили церкву, може навіть декілька, але про Церкву не мають жодного поняття.
За останні години кольорові (домовимось так назвати електронні ЗМІ) розписали для себе два сценарії.

Телеканали, на радість мас, повідомляють про скромність Папи, про те, що він їздив громадським транспортом  і літав економ-класом. З екранів не чуємо ні слова про те, чого навчав кардинал Хорхе Бергольо. Не варто очікувати, щоб інформаційні канали згадали, наприклад, про проповідь примаса Аргентини на початок цьогорічного Великого Посту, в якій він сказав: «Поволі ми звикаємо до того, що чуємо і бачимо за посередництвом медіа чорну хроніку сьогоднішнього суспільства, яку нам показують із збоченим задоволенням, і дотикаємось до неї, відчуваємо її як нашу, яка стосується нашого життя». 

Отже, ще будучи кардиналом, Папа мав великі претензії до медіа. Але цього не треба казати. Телеглядачі мають пізнати Папу іншого, Папу телебачення – скромну людину, яка просить про молитву. Отже, форма вже представлена перед камерами. Час на зміст.

А змістом зайнялись інтернет-портали. Для тої частини мас, якій хочеться щось почитати (переважно лише заголовок), популярні сервіси пишуть про вже згаданий гомосексуалізм і аборти. Читаємо також про велику надію, яку висловлюють люди, для яких секс з використанням латексу є єдиним сенсом існування, більш необхідним для існування чинником, ніж повітря. Тою надією мають бути начебто слова кардинала Бергольйо про презервативи. Ніким не верифіковані, не зацитовані, подані як типова вирізка без контексту, вони мають створити враження, що прямо на наших очах наближається переворот в Церкві. А пишуть це ті самі особи, які раніше Бенедиктові XVI намагались приписати честь зміни католицького навчання в цій сфері. Це журналісти, які віддавна явно атакують Церкву і папство.

Люди, які глибоко люблять Церкву, повинні були очікувати таку реакцію. Але якою величезною травмою повинні бути, однак, останні дні, а особливо останні години для лемінгів! Телебачення, радіо, преса, інтернет – всюди тільки про святу Церкву! Незабаром сам Адам Шосткєвіч сказав у день вибору Папи – «нарешті», здригаючись при цьому від факту, що був змушений останніми днями постійно слухати про Ватикан, а як має почуватись при цьому пересічний телеглядач чи інтернавт? З кожної сторони «в цій клерикальній країні» його атакують інформацією то про конклав, то про Франциска!

На щастя, ще є «Gazeta Wyborcza» - така думка мусіла прийти до голови молодому і освіченому з великого міста. Але і тут його зустрів шок – «Gazeta Wyborcza» присвятила сьогоднішні перші шість сторінок новому Папі, змінивши своє червоне прямокутне лого на… жовтий колір Ватикану! Матеріал до друку треба було віддати одразу після оприлюднення особи нового Папи, тому журналісти з Черської не встигли нічого знайти на кардинала Бергольйо. Направду, драма лемінга.

Залишився інтернет. Ух, вже зранку можна було після цілонічних «пошуків» писати по-черськи. «Противник подруж геїв, консерватор. Лауреат Нобелівської Премії обороняє Франциска» - голосить назва на порталі видання Міхніка. Однак, нехай заголовок не вводить нас в оману (оскільки в деяких медіа він не мусить узгоджуватись із змістом інформації), ніхто не обороняє Папу від «закиду» консерватизму, а друге речення заголовку в самому тексті взагалі стосується іншого питання! Але лемінг, який читає лише заголовки і дивиться картинки, вже знає – «противник геїв» це закид, а «консерватор» - це майже образа.

До вчорашнього дня в головних ЗМІ ми переживали шал зацікавлення Ватиканом, Церквою, папством.  Сьогодні переживаємо  шал зацікавлення новим Папою. Завтра почнемо ставати свідками атак, спрямованих на погляди Святішого Отця на моральність. Варто собі усвідомити одне. Кольорові медіа переживали останні дні інакше, ніж католики – вони чекали на вибір того, кого зможуть почати ненавидіти.

Крістіан Кратюк, Polonia Christiana

За матеріалами: pch24.pl