Колумніст «Главное»: РПЦ заохочує до насильства
  • Срд, 14/01/2015 - 23:38

Кулумніст інтернет-видання «Главное» Андрій Стаханов у своїй статті «Если мы будем проигрывать – мы уничтожим весь мир» розглядає роль РПЦ у сучасній російській агресії проти України.

«Ще радянська пропаганда посилено створювала образ зовнішнього ворога, протиставляючи себе Заходу. Росія, як правонаступниця СРСР, не відступила від цієї практики. Окрім цього Кремль заручився підтримкою церкви. Їхній симбіоз призвів до того, що церква почала займатися державною пропагандою, а держава – насаджувати в суспільстві релігійні догми. І під виглядом відродження православ’я в Росії відбулося зрощення влади і РПЦ в монстра, який володіє умами й душами значної частини населення.

При цьому нова російська релігія не тільки оправдовує насилля, але і заохочує до нього. Подивіться на бойовиків, які воюють на Донбасі – вони всі «православні», за винятком, хіба що «кадирівців». Там навіть воює ціла «Русская православная армия»» - пише український колумніст.

«Священики Московського патріархату відкрито благословляють бойовиків і проводять для них богослужіння, а церкви і монастирі МП часто використовуються для зберігання зброї терористів.

Взагалі-то, війна, яку веде Росія проти України, - це не боротьба за права російськомовного населення, і не примушування сусіда до покори. Зовсім ні. В найближчій перспективі – це звичайна імперіалістична війна. А в глобальній – це «священна» війна Імперії проти Заходу, своєрідний «джихад». […]

І коли ведучий державного російського телеканалу погрожує перетворити Америку в радіоактивний попіл, або коли генерал російської армії заявляє про право Росії на превентивний ядерний удар – не настільки блеф, як артикуляція готовності йти до кінця. Так само чинять терористи, погрожуючи підірвати себе разом з заручниками. Жах в тому, що в даному випадку заручників 140 мільйонів, і більша частина з них підтримує терористів. І найголовніше – вони не можуть повернутись назад. «Релігія» не дозволяє – тобто, увесь той жахливий коктейль з шовіністичної пропаганди, марення про власну велич і особливий шлях, ненависті до Заходу і проповіді чекістів з РПЦ»