“Коляда – це поширення звістки про добру новину” о. Віталій Герасимів
  • Чтв, 03/01/2019 - 16:11

Різдвяні свята – час радості і добра, час нести добру звістку близьким і далеким людям, час коляди. Акція «Різдвяна зірка», яку другий рік проводить Київська архиєпархія УГКЦ, має на меті саме це – нести цю радість і добро, залучаючи до цього інших. Про різдвяне колядування, залучення громади до життя Церкви та благодійність розповів у програмі «Добра розмова» від 2 січня в ефірі «Воскресіння. Живе радіо» один із організаторів акції «Різдвяна зірка» о. Віталій Герасимів.

«Під час цієї акції наші колядники збирають кошти на літній відпочинок для потребуючих дітей, – пояснює о.Віталій. – Ця збірка не є короткотривалою, лише на час різдвяних свят, вона триває цілий рік, щоб влітку діти змогли відпочити. Такий метод збору коштів для певної мети і залучення парафіян до доброчинності існує у багатьох країнах. Ми взяли за зразок досвід такої адресної коляди у християнської організації «Штернзінгер» з Аахена…»

Отець Віталій демонструє модель опломбованої різдвяної скриньки із написом про збір коштів на літній відпочинок для дітей – щоб подавальники були впевнені, що кошти будуть витрачені саме на це. Минулого року у колядуванні взяли участь близько 300 осіб, у літніх таборах відпочили близько 500 дітей. Серед них – і діти ветеранів бойових дій на Сході, і діти загиблих у війні з Росією.

Наразі акція «Різдвяна зірка» діє, в основному, у межах Київської архиєпархії УГКЦ – минулого року у ній взяли участь 46 парафій, цього року зголосилися долучитися 50. У акції беруть участь і християнські молодіжні організації, як от «Виноградник», «Обнова», «Покоління Любомира» тощо. На майбутнє є плани перетворити акцію на всеукраїнську.

«Коляда – це поширення звістки про добру новину, тому колядки – це теж своєрідна катехизація, – каже о. Віталій. – Коли діти вчать колядки, вони долучаються і до Слова Божого. Це також і спосіб долучення до активної участі у релігійному житті – і для дітей, і для їхніх батьків. Що важливо, це ще один момент живого спілкування батьків і дітей, спільна добра справа на користь тих, хто потребує допомоги…»

Отець Віталій розповідає, що, наприклад, у Німеччині в акції «Різдвяна зірка» беруть участь тільки діти-колядники. «Ми ж раді всім, бо дітям необхідно бачити приклад, який можуть дати дорослі, – каже він. – Коли люди активні і покладаються на власні сили, результат є  завжди…»

Долучитися до акції можна всім бажаючим: інформація про акцію «Різдвяна зірка», яка триватиме як колядування з 7 по 18 січня, є на інформаційних плакатах у парафіях, а також на сторінці акції у мережі  Фейсбук. Там можна зареєструватися як колядники, залишити адресу, за якою прийдуть колядувати. Є також потреба у допомозі транспортом.