Коментар спостерігача Святого Престолу в ООН: юридична влада Святого Престолу і духовний авторитет - це різні речі
  • Нед, 04/05/2014 - 16:48

У ході 52-ї сесії Комітету ООН з Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання, яка зібралася в Женеві, Святіший Престол має намір представити і свою доповідь.

Постійний спостерігач Святого Престолу при ООН монсеньйор Сільвано Томазі пояснив, що означає приєднання Ватикану до подібних конвенцій і до яких це веде наслідків. Зокрема, він прокоментував спроби міжнародних організацій поширити прийняті Ватиканом зобов'язання на всю Католицьку Церкву.

Відповідальність Святого Престолу здійснюється на двох рівнях, пояснив монс. Томазі. Перший рівень - це юрисдикція Святого Престолу на території Держави Граду Ватикан. Законодавча і судова влада здійснюється тут точно так само, як в будь-якій іншій державі. Другий рівень - духовний - відноситься до специфічного авторитету Церкви, який добровільно приймають віруючі католики у всьому світі. Кожна держава володіє повною юрисдикцією над своїми громадянами, в тому числі і католицького віросповідання. Деяким важко зрозуміти, - констатував монс. Томазі - що юридична влада Святого Престолу і духовний авторитет - це різні речі. Окремі організації вважають, ніби Папа, маючи владу над усією Церквою, може приймати рішення, що стосуються поведінки і покарань для членів Церкви в усьому світі. Однак влада ключів - це не те ж саме, що світська влада. Члени Церкви, які живуть в усьому світі, священики, єпископи, миряни, - не є громадянами Граду Ватикан, а громадянами відповідних держав, маючи ті ж права і обов'язки, що і всі інші їхні співгромадяни.

У міжнародні конвенції Святий Престол вносить свій специфічний внесок, відповідно до власної християнської традиції. Наприклад, що стосується Конвенції про тортури, він вважає, що діти, вбиті на пізніх термінах за допомогою певної абортивної техніки, терплять особливий вид тортур.

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va