Коментар Владики Йосифа Міляна, щодо скандального будівництва біля Патріаршого Собору
  • Птн, 12/08/2016 - 10:06

«Щонайменше 40 тисяч українців вже офіційно звернулись до очільників нашої держави з закликом припинити беззаконня, яке ведеться навколо скандального будівництва біля Патріаршого Собору Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви у Києві. Разом з усіма вірними УГКЦ як в Україні, так і поза її межами, стоїмо на варті збереження та дотримання правової позиції високопосадовців щодо цього скандального будівництва», – це заявив сьогодні Єпископ-помічник Київської архиєпархії, Владика Йосиф Мілян, Голова наглядової ради Патріаршого центру УГКЦ, в коментарі для прес-служби Київської архиєпархії УГКЦ.

Єпископ також розповів, що цими днями отримав неоднозначні пропозиції від власників будівельної компанії, які чинять чимало спроб для продовження беззаконня на скандальному будівництві. За його словами вони стараються шукати різних шляхів, які могли б вплинути на продовження будівництва: «Жодна із пропозицій, які ми отримали не є схваленою нашою Церквою, адже передусім йдеться про дотримання встановленого порядку. Коли нам не можуть гарантувати збереження закону, ми не можемо йти на жодні пропозиції, а тим більше обходити норми права», – наголосив єпископ.

Окрім того владика пригадав, що занепокоєність Церкви полягає в тому, що будівельна діяльність скандального забудовника є невпорядкованою, несистемною, та ведеться з чисельними порушеннями чинного законодавства містобудівельних норм та правил, а це може в майбутньому призвести до непередбачених негативних наслідків, як для будівель Патріаршого Собору, так і для навколишнього середовища: «Спостерігаючи багато порушень законів, ми не можемо мовчати, а тому вимагаємо у влади повернення в правове поле усіх дій пов’язаних зі скандальним будівництвом», – пояснив він.

Єпископ також зауважив, що територія про, яку йде мова буде більш корисною для жителів Києва тоді, коли залишиться не забудованою. За його словами саме рекреаційна зона була б тим місцем на Лівому березі Дніпра, де кияни могли б поєднувати приємне з духовним.

На останок владика висловив сподівання: «Як і мільйони греко-католиків, так і я, очікую та сподіваюся, що відповідальні державні установи забезпечать дотримання забудовником законів передбачених містобудівним законодавством України. Вірю також, що уряд України стоятиме на стороні прав наших громадян, які так чисельно звертаються з вимогою захистити Патріарший Собор від беззаконня на скандальному будівництві».