Комісія Єпископатів ЄС: діалог цивільної влади з Церквами щодо відновлення богослужень
  • Чтв, 07/05/2020 - 19:40

В заяві Комісії Єпископських Конференцій Європейського Союзу (COMECE) наголошується на важливості дотримуватися прав людини, включно з правом на свободу віросповідання, як у процесі впровадження заходів анти-Covid19, так і в період їхнього поступового скасування.

«Відкриття церков повинно здійснюватися в діалозі цивільної влади з церковними установами», – на цьому наголошує отець Барріос Прієто, Генеральний секретар Комісії Єпископатів Європейського Союзу (COMECE) в заяві, опублікованій на веб-порталі Комісії у середу, 6 травня 2020 року. 

Діалог між органами цивільної влади та церковними установами

«Свобода віросповідання, включаючи свободу релігійних практик, є основним правом і реальною необхідністю для багатьох людей, – підкреслює він. – Відкриття церков у дотриманні санітарних правил безпеки повинно здійснюватися цивільними органами у чіткий, а не довільний спосіб, при повній пошані до церковних установ та в діалозі з ними». В заяві вказується на важливість діалогу між Церквами, ЄС та місцевими органами влади в сьогоднішній надзвичайній ситуації. Наголошується, що в контексті дедалі більшої уваги ЄС до відстоювання основних прав та верховенства права в країнах, що є членами ЄС, моніторинг дотримання основного права на свободу віросповідання повинен бути складовою частиною процесу впровадження заходів анти-Covid19. 

Релігія – це не тільки приватне питання

Генеральний секретар COMECE зазначив, що опублікована нещодавно Комісією ЄС «Спільна європейська стратегія щодо зняття обмежувальних заходів COVID-19» не згадує про богослуження. «Це невтішно, – прокоментував він, – бо поза увагою залишається ключова роль релігії в європейських суспільствах». В заяві наголошується на тому, що релігія не є лише приватним питанням, а має також суспільний аспект, про що чітко зазначено в усіх основних текстах щодо прав людини, включаючи Статут ЄС. 

Обмеження з дотриманням закону та забезпеченням конституційних гарантій

Очільники Комісії Єпископатів Європейського Союзу цитують документ Ради Європи «Пошана до демократії, верховенства права та прав людини в рамках санітарної кризи Covid-19. Напрямні для країн-членів», в якому зазначається, що дотримання права на свободу віросповідання є «еталоном сучасних демократичних суспільств», тому влада повинна гарантувати, аби будь-яке обмеження було «чітко визначене законом, згідно з відповідними конституційними гарантіями, та щоб було пропорційним меті, з якою воно впроваджується».

На завершення в заяві наголошується, що будь-яке відхилення від фундаментальних прав у сьогоднішньому надзвичайному контексті, включаючи свободу віросповідання, не повинно стати новою нормою, і що ці права повинні бути як найшвидше повністю відновлені.