Комітет підприємців Львівщини закликає припинити спекуляції стосовно проекту облаштування Святоюрської площі
  • Чтв, 05/03/2015 - 13:43

Інформаційна кампанія проти встановлення пам'ятника митрополиту Андрею Шептицькому у Львові набирає рис кремлівської інформаційної істерії. Підприємці Львівщини відреагували на ситуацію політичних ігрищ довкола пам'ятника Митрополиту зверненням, в якому закликають припинити подібні антиукраїнські ігрища. Це звернення розповсюджено на сайті Комітету підприємців Львівщини. Нижче подаємо текст цього звернення:

Звернення Комітету підприємців Львівщини

Цього року ми відзначатимемо 150-літній ювілей від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Він був одним з найвидатніших українців. Возвеличений ще за життя, митрополит Шептицький у побуті поводив себе дуже скромно. Своїм сучасникам та нащадкам він запам’ятався як великий меценат, захисник знедолених, видатний філософ, теолог, політик та економіст.

До роковин його народження  у Львові запланували провести реновацію площі навпроти храму св.Юра та спорудити монумент митрополиту Андрею. Щоправда, довкола цього процесу вже не один рік у місті точаться гострі дебати. Громадськість розділилася на прихильників проекту та противників.

Комітет підприємців Львівщини вважає,  що проект відновлення території Святоюрської гори та спорудження пам’ятника Шептицькому у його межах - надзвичайно важливий для Львова. А враховуючи велич цієї постаті,  ця ініціатива має державну вагу.

Відтак,  КПЛ  закликає львів’ян не спекулювати на темі доцільності встановлення монумента найвідомішому українському церковнику, адже йдеться не лише про саму  скульптуру Шептицькому. Насамперед, за задумом проектантів  відбудеться реконструкція Святоюрської площі, створення там місця для паломництва християн з облаштуванням відповідної інфраструктури. Необхідність створення такої території вже довели останні події з експонуванням у церкві св. Юра нерукотворного образу Ісуса Христа, коли віряни не мали місця та відповідних умов, щоб належно вистояти у черзі до святині.

Також беззаперечним аргументом за відновлення Святоюрської площі є й екскурс в історію. У 18 столітті – це була найбільша площа Львова, де проводилися усі громадські слухання та зібрання.

Разом з тим, КПЛ звертається до розробників проекту реконструкції Святоюрської площі із проханням врахувати зауваження та потреби городян, зокрема ту, що  стосуються облаштування поблизу церкви св. Юра повноцінного автомобільного паркінгу.

Українська нація буде сильною та монолітною тоді, коли пам’ятатиме свої коріння та вшановуватиме своїх героїв.

Слава Україні!