Комітет ВР закликає Мінкультури та СБУ припинити тиск на Церкви
  • Чтв, 16/01/2014 - 19:07

КИЇВ – Парламентський Комітет з питань культури і духовності на засіданні 15 січня 2014 року ухвалив рішення “про неприпустимість незаконного тиску з боку Міністерства культури України на релігійні організації та їх представників”

, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Цьому передувало обговорення підстав і мотивів спрямування Міністерством листа на адресу Глави Української греко-католицької церкви із звинуваченнями у порушенні законодавства священиками, які здійснюють молитви та релігійні обряди на Майдані Незалежності у Києві. Мінкультури заявило про можливість порушення у суді питання про ліквідацію релігійних організацій, оскільки, на думку посадовців, священики не можуть здійснювати публічні богослужіння та релігійні обряди без дозволу місцевої держадміністрації.

Відкриваючи засідання, голова Комітету В’ячеслав Кириленко (ВО «Батьківщина») наголосив на тому, що вимоги Міністерства щодо дозволів на публічні молитви та богослужіння є неконституційними та виглядають як прямий тиск на релігійні організації за те, що вони здійснюють душпастирську опіку учасників мирних протестів на Євромайдані у центрі столиці.

“Сталінщина відроджується: греко-католиків знову хочуть загнати у катакомби. Своїм листом Міністерство культури  прямо порушує низку статей Закону про свободу совісті і відверто стало на позицію боротьби зі свободою совісті в Україні”, – сказав голова Комітету.

Позицію Мінкультури щодо цієї ситуації пояснював директор Департаменту у справах релігій та національностей Михайло Мошкола.

За його словами, причиною листа Міністерства до УГКЦ стало надходження скарг з боку деяких релігійних і громадських організацій, зокрема від незареєстрованого угрупування “догналітів” (так звана, УПГКЦ), а також правоохоронних органів, на які Міністерство зобов’язано реагувати. Він заявив, що богослужіння та встановлення молитовного намету на Майдані Незалежності порушує ч.5 статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», оскільки не було отримано дозволу на це у Київської міської держадміністрації.

За словами Михайла Мошколи, ініціатива цього листа виходила саме від очолюваного ним Департаменту. Міністр Леонід Новохатько не був поінформований про це, оскільки на той час його обов’язки виконував перший заступник Тимофій Кохан, який і підписав листа.

На питання депутата Олександра Бригинця, директор Департаменту відповів, що Мінкультури не зверталося до КМДА з уточненням, чи надходило від УГКЦ повідомлення про релігійні заходи на Майдані Незалежності. Водночас, він заявив, що інформацію про неузгодженість цих заходів з місцевою владою Міністерство отримало з листа Служби безпеки України, звернення якої і стало причиною для реагування разом із іншими скаргами.

Михайло Мошкола також додав, що на сьогодні немає підстав для звернення Мінкультури до інших Церков щодо їх релігійної діяльності на Майдані Незалежності, оскільки скарг на них не надходило.

Члени Комітету, серед яких депутати Леонтій Мартинюк (ВО «Свобода»), Володимир Яворівський (ВО «Батьківщина»), Марія Матіос (партія «УДАР»), Олександр Доній (позафракційний), висловили обурення щодо втручання Мінкультури та СБУ у законну діяльність церков та зазіхання на свободу віросповідання та мирних зібрань, гарантовану Конституцією України.

Присутні на засіданні релігійні діячі дали власну оцінку цьому прецеденту.

Митр. протоієрей УКГЦ Олекса Петрів висловив здивування тим, що Мінкультури звинуватило УГКЦ у “негативному впливі на загальну правову культури та правосвідомість громадян – вірян Церкви”. За його словами, від часу здобуття Україною незалежності УГКЦ діє виключно у правовому полі та усіляко підкреслює важливість дотримання законності, правопорядку, справедливості.

Зі свого боку архієпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря) зауважив на небезпеці того, що подібні листи з боку Мінкультури провокують конфлікт між Церквою та державою, втягують Церкву у політичне протистояння, створюють у суспільстві хибну уяву про Церкву як учасника акцій протесту, а не миротворця та посередника у діалозі протиборчих сторін. Він заявив, що такого роду листи можуть спричинити міжконфесійне напруження та зашкодити міжрелігійному миру, який останні роки був серед здобутків Української держави.

У підсумку Комітет прийняв рішення звернутися з вимогою до Мінкультури невідкладно відкликати свого листа з претензіями до УГКЦ та “припинити політично вмотивоване маніпулювання нормами законів України”. Також парламентарі вимагають СБУ “припинити політичне переслідування УГКЦ та її вірних”.

Серед іншого Комітет вирішив поінформувати світову релігійну спільноту, правозахисників та представників дипломатичний місій про початок обмеження свободи віросповідання та утисків церков і релігійних організацій в Україні.

Як повідомляв ІРС, норма Закону про отримання дозволів на публічні мирні заходи релігійного характеру суперечить статті 39 Конституції України та з цієї причини не може застосовуватись. Положення Конституції закріплюють виключно повідомний порядок проведення мирних зібрань, а тому в даному випадку мають застосовуватись саме норми Основного Закону.