Кому служимо: грошам чи Богові? - єпископ Микола Лучок ОР
  • Срд, 13/04/2022 - 16:28

Можемо поділити нас, людей, на дві категорії:

- Які служать грошам

- Які через гроші служать іншим

Драма людства полягає у грошолюбстві.

У Першому Посланні до Тимотея Апостол Павло говорить: «Грошолюбство – корінь всякого зла». Що це значить?

Людина більше любить гроші, багатство, речі, ніж іншу людину, ніж Бога. У чому це можна побачити? Людина так багато працює, що занедбує свою сім’ю, або залишає свою сім’ю, тому що якийсь будинок, гроші, добробут важливіші, ніж дружина і діти.

Або людина говорить, що не має часу молитись, читати Святе Писання, щоб пізнавати навчання Ісуса Христа, раз в рік приходить на Сповідь, пропускає Святі Меси, і каже, що вона така занята, бо у неї такі важливі життєві справи. А часто її життя крутиться навколо добробуту – трагедія в тому, що людина посвячує своє життя, здоров’я, свою сім’ю грошам.

Ісус чітко назвав це: «НЕ можете служити Богові і мамоні»

Що значить служити Богові?

Ми пізнаємо Його, і розуміємо, яка наша місія тут, на землі, і виконуємо свою місію – це Богослужіння.

Якщо не виконуємо свою місію як Божі люди – це завжди служіння комусь чи чомусь.

Те, чому служимо - це наш ідол. Мамон (божество добробуту) може стати тим, кому віддаємо своє життя. Фінанси, добробут – це є добрим, але якщо вони починають займати центральне місце у житті людини, а все інше залишається на окраїнах – це стає божеством. Людина, яка думає, що її майбутнє залежить від матеріального блага – обожествляє матеріальне.

З часом, коли це починає наростати – входять щораз більші схеми і злодіяння

Корінь цієї війни теж у грошолюбстві.

На цьому відбуваються всі війни – коли людина обожествляє і входить у залежність від матеріального

Вихід і визволення одне, те, що називаємо «навернення»: потрібний живий, духовний досвід Бога. Досвід того, що жодні фінанси не в стані задовільнити мої духовні потреби.

Ми не говоримо, що матеріальні цінності зло, чи що нам не потрібен добробут – Господь так створив цей світ, щоб у ньому панувала гармонія. Тільки все пішло у дорогу зла, коли людина втратила найвищу цінність, і почала обожнювати матеріальну безпеку, обираючи безпеку горизонтальну. Людина втратила духовний орієнтир і все перестало працювати. Люди обманюють,знецінюють, крадуть, тому що обожествляють гроші.

Вихід один – досвід Бога, навернення до Бога, духовний досвід, у якому, досвідчуючи Бога людина отримує свободу.

Людина готова довіритися Богові, що Він потурбується «Шукайте найперше Бога, а решта вам дасться»

Коли людина зростатиме духовно - матеріальне ставатиме на своє місце