Комунікат Конференції Єпископату України
  • Нед, 26/01/2014 - 20:55

Дорогі брати і сестри!

Великий неспокій огортає нас, коли ми дивимося в сторону Києва, запитуючи – коли і як завершиться суспільний протест і яку він народить Україну? Відповідей на це запитання багато. Зі сторони влади і опозиції ми чуємо різні сценарії та оцінку фактів. Ми також бачимо, що терпеливість і мирне очікування досягли своєї кульмінації. Приходить інформація про потерпілих, вже не лише поранених, але також і вбитих, що наповнює нас всіх сумом і величезним болем.

Слідкуючи за подіями, необхідно пригадати собі біблійний опис трагедії, яка торкнулася перших людей. Адам і Єва, залишаючи рай, отримали від Бога потомство. У них народилося двоє синів: Каїн і Авель. Каїн, старший – обробляв поле, Авель, молодший, був пастирем. Двоє братів принесли Богові жертву – дякуючи таким чином за плоди своєї праці. Жертвою Авеля були первістки дрібного скоту, а Каїна – перші плоди ріллі. Авель мав чисте серце і Бог радів з його жертви. Натомість Каїн був заздрісним і Бог не прийняв його дару. Не сподобалося це Каїну і він спохмурнів. Бог сказав до Каїна «Коли чиниш добре, будь погідний» (Бут 4,7). Однак Каїн не захотів слухати Бога. В його серці поселилося зло. Він вирішив вбити свого брата – Авеля. Коли вони були в полі, Каїн напав на свого брата Авеля і вбив його. Бог запитав його: «Де Авель, брат твій?». Каїн відповів: «Не знаю. Хіба я сторож брата мого?». Але Бог знав про вчинок Каїна, тому сказав до нього «Коли оброблятимеш землю, вона вже більше не дасть тобі свого врожаю. Втікачем і волоцюгою будеш на землі».

Цей біблійний опис нехай буде сьогодні нашим першим зверненням, до всіх вас. Нехай ніхто не носить на своїх руках тягарю каїнового злочину. Це поганий фундамент, щоб будувати добробут держави та її громадян. За ним стоїть біль і розпач, які залишають після себе тривалі шрами – свідоцтво несправедливості.

Другою думкою нехай будуть слова папи Франциска, який маючи на увазі багато конфліктів у світі, говорив: «Дорогі брати і сестри, я б хотів виразити крик, який підноситься з щораз більшим неспокоєм з кожного куточка землі, з кожного народу, з серця кожної людини, з однієї великої родини, яким є людство: це крик про мир! Це сильний крик: ми хочемо мирного світу, ми хочемо бути людьми миру, хочемо, щоб в цьому нашому суспільстві, яке роздирають поділом і конфліктами, панував мир; ніколи більше війни! Мир є занадто цінним даром – його потрібно поширювати і берегти».

Слова Святішого Отця нехай облетять всю Україну і нехай їх почують всі ті, від кого залежить мир. Це саме до них ми сьогодні звертаємося як спільнота Церкви, якій залежить на тому, щоб зберегти лад та порядок, справедливість і мир. Ми є однією великою родиною, для якої ці цінності не байдужі, а навіть принципові у щоденному житті.

 

Улюблені брати і сестри!

Ми закликаємо всіх, хто вірить у Христа, в черговий раз до молитви і посту заради миру в Україні. Нехай наша молитва огорне всіх загиблих та їхні родини. Пам’ятаймо про поранених і тих, хто їм допомагає. Станьмо з молитвою поряд з тими, хто прагне, щоб в нашій країні всі громадяни жили гідно і чесно.

Днем молитви нехай буде сьогоднішня неділя, тобто 26 січня 2014 р., а днем посту наступний день – понеділок, 27 січня.

З вірою і надією в серці приймімо це зобов’язання, пам’ятаючи слова Господа Ісуса: «Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам» (Мт 7,7).

Всім тим, хто дбає про мир, суспільне благо та справедливість, з усього серця благословимо: В Ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

 

Архієпископи і Єпископи

 

Конференції Римо-Католицького Єпископату України

Джерело: http://diocese-lviv.org