Комунікат Синоду Єпископів УГКЦ
  • Втр, 16/09/2014 - 10:04

Комунікат Синоду Єпископів 2014 року Божого Української Греко-Католицької Церкви (Львів–Брюховичі,7–14 вересня 2014 року Божого)

Вступ

Від 7 до 14 вересня 2014 року Божого в м. Львові проходив Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, в якому взяли участь 40 єпископів з України, країн Центральної та Західної Європи, Пiвнiчної і Пiвденної Америки та Австралiї.

Цей Священний Синод відбувся в рік, коли Українська Греко-Католицька Церква відзначає 25-річчя своєї легалізації після понад 40 років існування в катакомбах за панування радянського режиму. Ця річниця стала нагодою для благодарення Господа за дар стійкості у вірі та любов до Бога, Церкви та свого народу, який проявили вірні УГКЦ у часи переслідування. Згаданий ювілей – це також добра нагода вшанувати мучеників, страстотерпців та ісповідників віри, які постраждали через любов до Бога, Церкви та ближніх і стали духовним фундаментом свободи УГКЦ і відновлення Української Держави.

Синод 2014 року за Господнім провидінням розпочався в день вшанування 30 роковин відходу у вічність світлої пам’яті Патріарха Йосифа Сліпого (1892–1984), великого пастиря та живого втілення долі, потреб і старань Української Церкви та народу. З цієї нагоди в рамках Синоду відбулася презентація видання споминів цього слуги Божого «Йосиф Сліпий. Спомини». Цінну книжку видав Український католицький університет, Інститут святого Климента Папи та Інститут екуменічних студій за редакцією о. д-ра Івана Дацька та п. Марії Горячої. Окрім цього, синодальні отці отримали книгу «Шлях у безсмертя. До 30-річчя відходу у вічність Блаженнішого Патріярха Йосифа Сліпого (1892–1984). Матеріяли про смерть та похорон» (Упорядники д-р Ірина Іванкович та о. ліц. Марко Ярослав Семеген, Рим). Публікацію, яка вийшла за сприяння американського товариства «Свята Софія», єпископам Синоду люб’язно передав академік Леонід Рудницький. Патріарх Йосиф провадив УГКЦ у непростий для неї період переслідування радянським режимом; і зараз, коли український народ переживає трагічні й тривожні часи зовнішньої агресії, приклад великого пастиря і провідника надихає його послідовників.

Початок Синоду

Офіційне відкриття Священного Синоду відбулося в неділю, 7 вересня 2014 року Божого, в архикатедральному соборі Святого Юра Львова урочистою Архиєрейською Божественною Літургією за участю численних єпископів, священиків, богопосвячених осіб та мирян, зокрема молоді. У своєму слові Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, привітав усіх з нагоди відкриття Синоду та подякував за присутність гостям – Апостольському нунцію в Україні Архиєпископу Томасові Едвардові Галліксону і представникам Єпископських Конференцій США, Німеччини, Франції та  Італії.

Відштовхуючись від недільного євангельського читання (Мт. 21, 33–42), Блаженніший Святослав зазначив, що притча про виноградник підсумовує історію спілкування Бога і людини: «Господь не просто насадив виноградник. Він довірив його своїм посланцям, тобто всім тим, хто несе Його слово. Він очікує від людини плідної діяльності у своєму винограднику. Бо виноградник є власністю не людини, а Бога». Проповідник також сказав, що кожен, хто покликаний до праці в Божому винограднику, повинен віддати свого часу плоди Його господареві.

Цього ж дня єпископи на чолі з Предстоятелем УГКЦ помолилися Молебень до Святого Духа, випрошуючи для себе Божої допомоги, щоб краще розпізнавати Божі замисли щодо УГКЦ, щоб їхня синодальна діяльність реалізувала не людські, а Божі плани.

Робочі засідання Священного Синоду розпочалися 8 вересня. Владики заслухали привітання: представника Американської Єпископської Конференції владики Блейза Супіча, представника Німецької Єпископської Конференції владики Стефана Аккермана, представника Французької Єпископської Конференції владики Жерара Докура, представника Італійської Єпископської Конференції владики Донато Оліверіо, представника Польської Єпископської Конференції владики Мар’яна Роєка та Голови Єпископської Конференції Римсько-Католицької Церкви в Україні Митрополита Мечислава Мокшицького. Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, як представник Папи Римського в Україні, запевнив синодальних отців у благословенні Святішого Отця Франциска і побажав їм плідної праці.

Серед запрошених гостей участь у Синоді брали: отець Богдан Данило, номінований на Правлячого єпископа Пармської єпархії в США; отець Василь Говера, Апостольський делегат для українців греко-католиків Казахстану; отець Михайло Дубович, Генеральний вікарій для українців греко-католиків Румунії; архімандрит Сергій Гаєк, Апостольський візитатор для Білоруської Греко-Католицької Церкви.

 Першого дня засідань Блаженніший Святослав у своїй програмній доповіді проаналізував становище, в якому сьогодні перебуває УГКЦ, Українська Держава і народ, а також представив актуальні завдання та виклики, які стоять перед Церквою. Зокрема, Глава Церкви зауважив: «Центральною темою Синоду є відповідальність за Божі дари. Подивімося на цю відповідальність у нових обставинах, в яких живе наша Церква. Подивімося на ті дари, яких ми ще донедавна не були свідомі. Подивімося на ті дари, якими нас сьогодні обдаровує Господь Бог». Предстоятель Церкви наголосив на важливості виконання Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» та підкреслив важливість перебування зі своїм народом, особливо в найбільших його потребах.

У процесі обговорення цієї доповіді синодальні отці відзначили, що весь світ побачив, як упродовж останніх місяців на теренах України зовнішній агресор цинічно порушує християнські цінності, Божі Заповіді та міжнародне законодавство. Тому ієрархи видали Синодальне звернення «Україна спливає кров’ю!», від імені народу України піднісши голос до всіх людей доброї волі, керівників держав, світового співтовариства, до всіх, хто має владу приймати необхідні рішення задля відновлення миру та безпеки: «Зупиніть кровопролиття в Україні!» Вкотре пролунав заклик до вірних та всіх людей доброї волі до посиленої молитви за припинення агресії та відновлення тривалого і всеохопного миру в Україні.

Головна тема

У понеділок, 8 вересня 2014 року Божого, Синод Єпископів УГКЦ зосередився на розгляді головної теми – «Управління Божими дарами – християнський спосіб життя», одного з напрямів Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Владики роздумували над тим, як слід ставитися до Богом даних дарів – часу, природних і духовних талантів та матеріальних ресурсів («скарбів»)… Було відзначено, що людина є не власником цього всього, а лише управителем, тому, відгукуючись на Божий поклик, має ділитися ними з іншими та віддавати їх на служіння проповідуванню Царства Божого у світі. Відповідально управляти Божими дарами – означає усвідомлювати та виявляти свою приналежність до єдиного церковного тіла і вести такий спосіб життя, який полягає в діленні цими дарами з ближніми, особливо з потребуючими. Доповідачами головної теми Синоду були: владики Давид (Мотюк) і Павло (Хомницький), о. д-р Андрій Онуферко та д-р Володимир Шеремета, які розкрили її біблійно-богословський, літургійно-патристичний, душпастирський та екологічний виміри.

Після пленарного засідання синодальні отці працювали в групах, а в пленарній дискусії остаточно сформулювали проекти рішень щодо відповідальності за Божі дари. Зокрема, в процесі обговорення було відзначено, що вірні УГКЦ на поселеннях особливо гостро відчувають шкідливий вплив секуляризації та глобалізації. А Церква в Україні, зазнавши в ХХ ст. жорстоких переслідувань з боку атеїстичного режиму, має потребу більш ефективного управління Божими дарами як важливого засобу євангелізації на особистому, родинному, парафіяльному та єпархіальному рівнях. Члени Священного Синоду наголосили, що в умовах ХХІ ст. першим завданням УГКЦ в Україні та на поселеннях стає плекання скарбу християнської віри та відповідальності за Божі дари, проповідь Євангелія відповідними до часу і обставин засобами, а також збереження дару віри від загрози секуляризації та байдужості, які поширюються в сучасному світі. Джерелом євангелізації в УГКЦ має бути глибоке духовне та літургійне життя її членів. Особливу роль у цьому єпископи відводять особам, котрі покликані безпосередньо нею займатися, а саме духовенству, монашеству та відповідно підготовленим і зрілим у духовному житті мирянам.

Отці Синоду також обговорили низку пропозицій щодо втілення стратегії «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», а саме: розвиток богослов’я УГКЦ, написання Молодіжного катехизму, застосування стародавньої практики катехуменату, розробка душпастирських програм духовної опіки над родинами, покращення священичого виховання та служіння. Окрему увагу Синод присвятив монашеству.

Інші теми

Крім розгляду головної теми Синоду, синодальні отці міркували над певними питаннями канонічного та адміністративного характеру. Так, було розглянуто: проект нової редакції канонів Партикулярного права УГКЦ, Положення про візитатора (делегата) на територіях, де немає ієрархічних структур УГКЦ, Духовно-пасторальний правильник для священнослужителів, Правильник Постійного Синоду тощо. Єпископи заслухали звіти про діяльність Патріаршої курії, комісій та відділів патріаршого рівня, робочої групи із впровадження Стратегії розвитку УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», Управління справедливості, а також звіти синодальних комісій і поодиноких комітетів (цього року ширший звіт представили: Богословський комітет, Комітет подружжя і сім’ї та Комітет монашества). На основі отриманої інформації Священний Синод прийняв деякі рішення щодо покращення діяльності Церкви в різних сферах адміністративного, академічного, душпастирського та суспільного служіння.

Робота єпископів супроводжувалася особистою та літургійною молитвою. У день духовної застанови, який 11 вересня 2014 року Божого провів о. д-р Андрій Онуферко, ієрархи Церкви роздумували над управлінням та відповідальністю за Божі дари і в молитві просили благодаті Святого Духа, щоб своїми рішеннями чинити Господню волю. Щодня єпископи служили Божественну Літургію, під час якої визначені наперед владики виголошували проповіді.

Цьогорічні синодальні засідання проходили на тлі великих випробувань, які переживає український народ і держава на цьому етапі свого історичного становлення. Тому владики міркували, як Церква має здійснювати своє посланництво в нових обставинах. У четвер, 11 вересня, учасники Синоду заклали Сквер пам’яті Героїв Небесної сотні біля Львівської духовної семінарії Святого Духа. У заході взяв участь Міський голова Львова п. Андрій Садовий. Єпископи мали нагоду спілкуватися з родинами загиблих, яким висловили свою молитовну підтримку і близькість. А в п’ятницю, 12 вересня, учасники Синоду разом із Главою УГКЦ відвідали поранених в АТО воїнів, які лікуються у Львівському військовому шпиталі. Єпископи передали воїнам і волонтерам іменні пам’ятки – підписані учасниками Синоду молитовники «Прийдіте поклонімся».

Синод Єпископів УГКЦ надіслав привітання Святішому Отцеві Франциску, Папі Римському. Синодальні листи були скеровані також Президенту України Петрові Порошенку, Прем’єр-міністру України Арсенієві Яценюку, Голові Верховної Ради України Олександрові Турчинову, Предстоятелям Православних Церков в Україні, Предстоятелям Східних Католицьких Церков, поодиноким католицьким Єпископським Конференціям та благодійним організаціям. Отці Синоду звернулися до вірних УГКЦ з посланням про актуальну суспільно-політичну ситуацію в Україні напередодні Парламентських виборів. Окрім цього, вони написали лист солідарності до католицьких Патріархів країн Близького Сходу, в яких тривають збройні конфлікти та воєнні дії, із запевненням молитов і духовної близькості.

На своїх сесіях учасники Синоду розглянули стан підготовки Церкви до VI Сесії Патріаршого Собору, присвяченої душпастирській стратегії для усієї Церкви «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», яка проходитиме наступного року в м. Івано-Франківську. Було затверджено програму Собору, його Статут і вирішено інші практичні питання, пов’язані з його підготовкою та проведенням.

Синод розглянув пропозиції оргкомітету Року митрополита Андрея Шептицького щодо проведення заходів на різному рівні. Крім того, єпископи міркували над відзначенням ювілейних дат 2015 року, а саме: тисячоліття від смерті святого Володимира Великого та  мученицької смерті святих страстотерпців Бориса і Гліба, а також 200-річчя з дня народження світлої пам’яті отця Михайла Вербицького, автора музики Гімну України.

Наступний Синод Єпископів УГКЦ було вирішено провести у 30 серпня – 6 вересня 2015 року Божого в м. Івано-Франківську.