Комюніке 50-го пленарного засідання Конференції римсько-католицьких єпископів України
  • Чтв, 08/03/2018 - 10:26

З 5 до 7 березня 2018 року у Вищій духовній семінарії у Львові – Брюховичах тривало ювілейне 50-те засідання Конференції римсько-католицьких єпископів України. Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Клаудіо Ґуджеротті оглянув проблеми, з якими стикається Римсько-Католицька Церква в Україні, й розповів про діяльність робочого комітету акції «Папа для України». Єпископи висловили подяку від імені всіх, хто отримав фінансову допомогу, підкресливши, що акція сприяє підбадьоренню постраждалих у військовому конфлікті на сході нашої держави. Ця акція допомагає зміцнити довіру до Церкви й Божого Провидіння в усіх, насамперед у дітей.

Єпископи обговорили питання про розуміння та втілення в Церкві в Україні настанов Апостольського повчання Папи Франциска «Amoris Laetitia».

Пастирі отримали третій том Лекціонарія, який буде поширений у парафіях, й одноголосно підтримали переклад четвертого тому Лекціонарія, який скерують на затвердження до Конгрегації Божого культу й дисципліни Таїнств. Було ухвалено Інструкцію про Євхаристію щодо використання хліба й вина, якість яких впливає на дійсність цього Таїнства. Єпископам надали текст богослужіння «Гіркі жалі» українською, польською та російською мовами.

Єпископи затвердили текст Літанії про збереження святості, єдності й нерозривності шлюбу в Україні. Вони оголосили 2019 рік роком молитви про святість і непорушність сімей у нашій державі.

Було призначено представників єпископату для міжнародних зустрічей і контактів.

Представники спільноти Тезе розповіли про підготовку регіональної зустрічі молоді, яка відбуватиметься у Львові з 27 квітня до 1 травня 2018 року. Вони попросили єпископів заохочувати католицьку молодь України до активнішої участі в цій зустрічі.

Єпископи ознайомилися з роботою Комісії у справах катехизації, католицького виховання й освіти, а також затвердили її статут.

Було підтримано францисканську ініціативу «Розарієвого молитовного повстання», коли вся нація молиться за мир і злагоду в Україні. Єпископи закликали організувати 2018 року в кожній дієцезії «Рік Біблії», який має стати часом для глибшого читання й вивчення Святого Письма – Слова Божого.

Пастирі закликають вірних узяти активну участь у паломництві до Національного санктуарію в Бердичеві. Цьогорічні урочистості відбудуться 22 липня, а очолить їх італійський архієпископ Ренето Бокардо.

Обговорено питання підготовки до Тижня виховання, який триватиме в Україні з 2 до 8 червня 2018 року, і до Форуму молоді, організованого у співпраці з Українською Греко-Католицькою Церквою, який відбуватиметься у Львові з 8 до 10 червня 2018 року.

Львів,
7 березня 2018 р.
єп. Віталій Скомаровський – генеральний секретар
єп. Мар’ян Бучек – нотаріус

Джерело: КМЦ