Комюніке Дикастерії зі сприяння цілісному людському розвитку про місію цієї Дикастерії в Україні щодо проекту «Папа для України»
  • Птн, 23/11/2018 - 13:52

З 14 до 18 листопада кардинал Пітер К. А. Тарксон, префект Дикастерії зі сприяння цілісному людському розвитку, і монсеньйор Сеґундо Техадо Муньоз, підсекретар, перебували в Україні, щоб відвідати деякі гуманітарні проекти, реалізовані за бажанням Папи Франциска в рамах ініціативи «Папа для України». У візиті також взяли участь Його Високопреосвященство Клаудіо Ґуджеротті, Апостольський Нунцій в Україні, Його Преосвященство Ян Собіло, єпископ-помічник Харківсько-Запорізький, Його Преосвященство Едвард Кава, єпископ-помічник Львівський, монсеньйор Йосеф Ґрек, перший секретар Нунціатури, і доктор Роберто Пальялонґа, працівник Дикастерії. З 14 до 16 листопада монсеньйор Техадо побував у Донецькій та Харківській областях, які найбільше постраждали від військових дій, розпочатих у 2014 році, зустрічаючись із деякими родинами, які отримали допомогу у встановленні опалювальних котлів, і відвідуючи: центр психосоціального відновлення дітей, постраждалих від посттравматичних розладів, краматорську міську лікарню, якій із цього приводу були передані засоби для кардіологічного обстеження, соціальний центр для бідних і бездомних при Церкві Успіння Богородиці в Харкові, будинок для дівчат-матерів у передмісті Коротич, місце проектної діяльності Греко-Католицької Церкви.

17 і 18 листопада кардинал Тарксон і монсеньйор Техадо зустрілися в Апостольській Нунціатурі з представниками державної влади, дипломатичного корпусу, з єпископами Римсько-Католицької та Греко-Католицької Церков в Україні, взяли участь у спільній молитві з вірними католиками за мир у країні й відслужили Месу в конкафедральному храмі святого Олександра в Києві. Згодом вони взяли участь в обіді для бідних і бездомних, який організували в Києві сестри Матері Терези, і поспілкувалися з гостями. Була важливою зустріч із благодійними організаціями Церкви, а також з міжнародними та місцевими організаціями, які співпрацювали з папською акцією.

Проектом «Папа для України», започаткованим у червні 2016 року, Папа Франциск хотів виявити глибоку прихильність і солідарність із усім українським народом і з тими, хто страждає через тривалі трагічні умови, до яких прзвела війна, без жодного розрізнення щодо релігії, конфесії чи етнічної приналежності. Акцію, доручену під нагляд Дикастерії зі сприяння цілісному людському розвитку, провели на місці – за постійної співпраці Апостольської Нунціатури – технічний комітет, розташований у Запоріжжі протягом першого року, і технічний секретаріат, розміщеним у Києві протягом наступного року. Ці два органи співпрацювали з благодійними організаціями Церкви та з міжнародними організаціями, які виявили бажання спільної роботи.

Результати ініціативи були представлені під час прес-конференції у приміщенні агентства «Інтерфакс» у Києві. За два роки було зібрано 16 мільйонів євро – результат збірки, проведеної у всіх єпархіях Європи, та особистої пожертви Його Святості – для приблизно 900 тисяч бенефіціарів на всій території військових операцій і близьких до них територіях, а також у регіонах із більшою присутністю мігрантів (Харків, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Київська область і м. Київ).

Кошти були використані, зокрема, для проектів необхідної допомоги у таких галузях: підготовка до зими, коли температура часто сягає близько –25° С (встановлення котлів у приватних будинках, забезпечення теплим одягом, ремонт або відновлення будинків, закладів освіти та охорони здоров’я) – понад 6 млн євро для понад 107 тисяч бенефіціарів; охорона здоров’я (постачання медикаментів, організація мобільних клінік, придбання медико-фармацевтичного обладнання) – 2,5 млн євро для понад 400 тисяч бенефіціарів; їжа та засоби гігієни (продукти харчування з тривалим терміном придатності й гігієнічні набори, дитяче харчування та гаряче харчування для бідних, засоби гігієни для новонароджених і вагітних жінок) – майже 6 мільйонів євро для 319 тисяч осіб; психо-соціальна підтримка посттравматичних стресових розладів (діяльність у реабілітаційних закладах, реструктуризація психологічних центрів, психологічна допомога дітям і дорослим) – понад 1 млн. євро для майже 15 тисяч бенефіціарів.

Джерело: Апостольська Нунціатура в Україні