Комюніке Двосторонньої Комісії Головного рабинату і Святого Престолу
  • Чтв, 16/05/2013 - 11:26

Двостороння зустріч делегацій Головного рабинату та Комісії Святого Престолу з міжрелігійних зв'язків з єврейським народом відкрилася в Єрусалимі 29 квітня 2013р. Делегації опублікували спільну заяву.

Комюніке Двосторонньої Комісії, складеної з делегації Комісії Святого Престолу зі зв'язків з єврейським народом і Комісії Головного рабинату Ізраїлю зі зв'язків з Католицькою Церквою (29-30 квітня 2013 р.)

«Двостороння Комісія Святого Престолу та Головного рабинату Ізраїлю провела 10-у зустріч у Мішкенот Шаанім, Єрусалим. Перший день зустрічі був присвячений пам'яті Папи Івана XXIII у зв'язку з 50-ми роковинами його смерті. На конференції обговорювали його історичну роль у трансформації відносин і вчення Церкви про єврейський народ, заснованої на взаємній повазі та затвердженні вічного Завіту між Богом та Ізраїлем, а також опираючись на Декларацію Nostra Aetate Другого Ватиканського Собору.

Зібравшись незабаром після обрання на Святий Престол Папи Франциска, Комісія відзначила його широко відомі дружні зв'язки з єврейською громадою, особливо в Буенос-Айресі. Комісія сподівається на подальше продовження і поглиблення єврейсько-католицьких відносин, що є плодами успішних досягнень попередників Папи Франциска.
У цей же час, ніби втілюючи ідеї конференції, відбулася зустріч між Папою і президентом країни Шимоном Пересом, який направив Двосторонній Комісії своє вітання. Комісія знову підтвердила важливість виховання та інформування наших спільнот про характер, сутність та значущість змін, що відбуваються.

Комісія також закликає Міністерство Освіти Ізраїлю і Конгрегацію Католицького Виховання Святого Престолу шукати шляхи і засоби, за допомогою яких згадані досягнення та їхня суть, у повазі до ідентичності й цілісності кожної сторони, стане невід'ємною частиною змісту діяльності освітніх інститутів.

Взаємна повага і дружба, що встановилися між нами (євреями і католиками) останніми роками, накладають відповідальність не тільки за представлення кожного в тому світлі, в якому той себе бачить, але також і за підтримку процвітання кожної спільноти. Це вимагає протидії упередженням і загрозам, особливо проти євреїв і християн. Особливо там, де в країні одна громада етнічно домінує над іншою, відповідальність першої значно зростає.

Відповідно, католицька делегація підтверджує готовність Святого Престолу зробити все можливе для боротьби з антисемітизмом, згідно з декларацією Nostra Aetate, особливо там, де присутня католицька більшість; а делегація Головного рабинату підтверджує готовність зробити все, щоб сприяти благополуччю християнської меншини в державі Ізраїль.

У зв'язку з цим, Комісія гаряче сподівається, що тривалі перемовини між Святим Престолом і державою Ізраїль з метою вирішити  існуючі проблеми скоро ратифікують.

На закінчення  Двостороння Комісія підтверджує свою віру в Творця і Господа Історії, дякуючи за діалог і спільне свідчення, і просить Його подальшого благословення у своїх намаганнях».

 

Рабин Шеар Йешув Коен
(Голова єврейської делегації)
Рабин Давид Розен
Рабин проф. Даніель Шпербер
Рабин проф. Авраам Штайнберг
пан Одед Вінер

Кардинал Пітер Тарксон
(Голова католицької делегації)
Арх. Еліас Шакур
Арх. Джузеппе Ладзаротто
Арх. Бруно Форте
Єп. Джіачінто-Булос Маркуццо
Монс. Пьер Франческо Фумагаллі
О.Пьербаттіста Піццабалла OFM
О.Норберт Дж. Хоффман S.D.B

 

За матеріалами www.catholic.co.il