Комюніке Конференції єпископату РКЦ з нагоди 100 річниці з дня народження св. Івана Павла ІІ
  • Пон, 18/05/2020 - 10:14

18 травня 2020 року минає 100 років з того дня, коли у невеличкому місті Вадовіце, в родині Кароля Войтили і Емілії з дому Качуровських, прийшов у світ Кароль Войтила, майбутній папа Святий Йоан Павло ІІ. 

Саме там у Вадовіцах – як згадує Понтифік під час перебування на своїй маленькій Батьківщині - «все розпочалося: І життя розпочалося, і школа почалася, і навчання, і театр розпочався, і священство розпочалося». Саме так діє Бог – входить в нашу історію, в історію нашої родини, народу, в усіх її обставини і закамарки, щоб кожен з нас, подібно як малий Кароль, почув Його делікатний голос: Іди за мною!

Та відповідь віри, яку виразив молодий юнак у Вадовіцах, змінила не лише Його історію, але історію мільйонів людей. 104 Апостольські подорожі до 135 країн, 14 енциклік, 42 листи, 14 апостольських пост-синодальних послань, тисячі проповідей і катехез – це лише деякі видимі плоди тієї смиренної відповіді. А скільки глибоких навернень, які відбулися під впливом проголошення ним Євангелії!?

Не можливо не згадати Його апостольської подорожі в Україну, яка торкнулася сердець багатьох з нас і перемінила наше життя. Тут пролунали слова Святішого Отця, які відважно можемо прийняти як свого роду заповіт:

Закликаю усіх синів і дочок Церкви до постійного і старанного пошуку справжнього і глибшого пізнання Христа. Постійною турботою духовенства хай буде ґрунтовне євангельське й церковне виховання мирян. Нехай не забракне християнам духа самопожертви. Ані нехай не послабне відвага християнської спільноти у захисті скривджених і переслідуваних, звертаючи велику увагу на відчитування знаків часу, щоб, таким чином, відповісти на суспільні й духовні заклики сьогодення (Львів 27.06.2001).

Справді, у житті і служінні цього великого Папи, кожному з нас стали видимими сила і доброта Бога (Лист Бенедикта XVI з нагоди 100 річниці народження Йоана Павла ІІ).

У день 100 річниці з дня Його народження, Ми Єпископи Римсько – Католицької Церкви в Україні прагнемо разом з Вами подякувати Всемогутньому Богу за оті 27 років служіння сповненого Божої хвали. Разом з тим закликаємо Вас поглиблювати багату духовну спадщину Святого Йоана Павла ІІ виражену в енцикліках, катехезах, та апостольських посланнях. А перед усім бажаємо, щоб цей Святий, який особливим чином є покровителем року богопосвяченого життя, був для нас взірцем і мотивацією – широко Христу відкрити двері і піти слідом за Ним до кінця!

Святий Йоане Павле ІІ, Твоїй заступницькій молитві довіряємо Україну, довіряємо усіх нас і наші родини, довіряємо священиків і богопосвячених осіб, довіряємо наш Єпископат. Заступайся за нами у Всемогутнього Бога, щоб нам ніколи не забракувало відваги відповідати Йому: «Так! Нехай станеться за Твоїм Словом».

17 травня 2020 року
№ 27/2020

Конференція Єпископів
Римсько-Католицької Церкви в Україні

Джерело: Католький медіа-центр