Конференція Католицьких Єпископів США святкує сторіччя
  • Чтв, 16/11/2017 - 15:43

Допомагати зрозуміти голос Церкви в Сполучених Штатах щодо таких тем, як міграція, родина, захист життя й охорона здоров’я, гарантована для всіх, але також «у міжнародних процесах діалогу й будування миру». Із таким закликом кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Апостольської Столиці, звернувся до єпископів США під час Святої Меси з нагоди сторіччя Конференції Католицьких Єпископів США.

Урочисте богослуження відбулося в неділю, 12 листопада 2017 р., в Балтиморі, де ієрархи зібралися на свою осінню пленарну зустріч. Переказуючи єпископатові вітання від Святішого Отця, кардинал Паролін пригадав історію цієї єпископської конференції, яка зродилася як «мудра й натхнена Святим Духом відповідь» на виклики, пов’язані з необхідністю відповісти на «великі страждання та переміщення населення, спричинені першою світовою війною». Все почалося зі створення «Національної католицької ради щодо наслідків війни», одним із завдань якої було подбати про розселення численних сімей, що прибули до Нового Світу

«В період подальшого розвитку, ваша асамблея, ніколи не відмовляючись від заанґажування в християнське милосердя, виявилася також ефективним засобом координування душпастирської діяльності та євангельського свідчення Церкви в Америці», – підкреслив Державний Секретар Святого Престолу, вказуючи на те, що мова йде про милосердну любов, здійснювану через «розлогу мережу парафій та освітніх, медичних та харитативних інституцій».

Представник Святішого Отця не оминув увагою «відповідального внеску» Конференції Католицьких Єпископів США в дискусію навколо важливих соціальних питань і політичні дебати, «насамперед, коли це стосується захисту моральних цінностей та прав убогих, похилих віком, слабких і позбавлених голосу». Він також зупинився на «зразковому свідченні», яке Церква США дала в справі захисту права на життя ненароджених дітей, захисту сім’ї та підтримки доступного для всіх медичного обслуговування.

«Ви робите це не лише у співставленні з політичними дебатами в вашій країні, але й супроводжуючи міжнародні процеси діалогу й будування миру та надаючи дуже необхідну гуманітарну допомогу народам, які страждають від війн і конфліктів», – підкреслив кардинал П’єтро Паролін, закликаючи єпископат США й надалі здійснювати свою «пророчу місію несення бальзаму милосердя в дебати, які надто часто ховаються за програмами й статистиками, забуваючи про обличчя та потреби реальних людей».