Конференція про Патріарха Йосифа у Львівській духовній семінарії
  • Суб, 08/04/2017 - 22:43

У Львівській духовній семінарії Святого Духа, 7-8 квітня, відбулася студентська науково-практична конференція «Патріарх Йосиф Сліпий і розвиток української богословської науки та освіти в XX на початку XXI століття».

Захід відбувся в рамках святкування року Патріарха Йосифа в УГКЦ та 125-ліття від його народження. Співорганізаторами конференції стали Інститут Історії Церкви УКУ та Львівська Духовна Семінарія Святого Духа, а учасниками - студенти семінарій УГКЦ з Києва, Львова, Тернополя, Івано-Франківська і Дрогобича.

Урочистості розпочалися Архиєрейською Літургією, з нагоди свята Благовіщення, яку очолив Митрополит і Архиєпископ Львівський Ігор. У своєму слові владика особливо наголосив на довір’ї Марії до Бога та смиренності «слугині Господньої», а також закликав «не боятися довіритися під опіку Богородиці».

Після Богослуження учасники та гості конференції мали можливість почути доповіді, які висвітлювали життя та наукову діяльність Патріарха Йосифа у справі розвитку українського богослов’я.

Зворушливими спогадами, про зустріч з ув’язненим митрополитом Йосифом Сліпим, поділився почесний голова спілки політв’язнів та репресованих Петро Франко. Проректор УКУ Мирослав Маринович, на основі власного досвіду радянського політв’язня, виголосив доповідь «Уроки неволі: «тюремні університети митрополита Йосифа Сліпого». Про велику любов Патріарха до науки і надзвичайні зусилля для відродження українського богослов’я розповів особистий секретар Блаженнішого Йосифа отець-доктор Іван Дацько.

Наступний день роботи конференції був присвячений праці в групах, де головними доповідачами  виступили студенти з усіх духовних семінарій УГКЦ. Семінаристи мали нагоду представити свої наукові дослідження, присвячені Патріарху Йосифу Сліпому, і поділитися баченням втілення його Заповіту сьогодні.

Науково-практична конференція завершилася презентацією документального фільму «Справа «Рифи», створеного Живим телебаченням УГКЦ. Стрічка розкриває невідомі обставини арешту, ув’язнення та звільнення Йосифа Сліпого в період з 1945 по 1963 роки.

Відеоматеріали конференції «Патріарх Йосиф Сліпий і розвиток української богословської науки та освіти в XX на початку  XXI століття» дивіться на сайті Живого ТБ. (http://zhyve.tv/news)